Annons

Miljonauktion på lördag

Kvalitetsauktionerna på Skånes Auktionsverk brukar vara något utöver det vanliga. Om det blir några jättebud på lördag, då det är dagsför årets höstkvalitet, återstår att se. Förutsättningarna finns dock. Det är nämligen den största kvalitetsauktionen som auktionsverket ansvarat för.
– Det stämmer. Utropspriserna ligger på drygt 6,3 miljoner kronor. Vi ser med spänning fram emot lördagens auktion, säger Pia Staël von Holstein, VD för Skånes Auktionsverk, när Landskrona Direkt är på plats under en VIP-kväll tillsammans med cirka 350 andra gäster.

Som vanligt trängs konst på väggarna och möbler och mattor på golvet i Skånes Auktionsverks lokaler på Ringvägen. Det första som fångar blicken är dock en Porsche 911, en cabriolet som står mitt på golvet.
– Vi har bilar lite då och då men någon Porsche har vi aldrig auktionerat ut tidigare. Det brukar ju oftast röra sig om lite äldre bilar men denna är från 1999, förklarar Pia Staël von Holstein.
Den svarta blänkande skönheten lär dock inte inbringa det högsta budet.
– Man vet ju aldrig vad som springer iväg men vi har en holländsk oljemålning från början av 1600-talet som har ett utrop på 300000 – 500000 kronor. Det är en stilleben med körsbär och smultron i kinesiska mingfat, kronärtskockor på tennfat, vin i remmare och bröd med kniv. Den är väldigt symbolisk, säger Pia Staël von Holstein och fortsätter.
Motivet betraktas som den främsta versionen av Osias Beerts komposition. Tre kopior av samma kvalitet som auktionens målning, finns dokumenterade. Dessa målningar är säkert nära samtida med originalet och kan ha sitt ursprung i Osias Beerts ateljé eller någon annan ateljé i Antwerpen. Men vem som målade dem kommer förmodligen aldrig att kunna klarläggas.

Annons
 

Efter att tavlan hängt i ett slott i Skåne hamnade den i en matsal i Lund. Den hängde dock inte där när Pia Staël von Holstein fick syn på den.
– Nej, jag hittade den på ägarens vind. Där stod en tavla med en filt över och när jag drog bort filten så kände jag direkt att detta var något alldeles speciellt. Hur speciellt det är får vi veta på lördag.

Inne på konstens område så hänger det en oljemålning av Gösta Adrian-Nilsson (GAN) på väggen och även den kommer att dra in sexsiffriga belopp.
– Den har allt vad en GAN-målning ska ha. Det är en ishockeymålvakt som är väldigt atletisk och nästan kubistisk, fortsätter Pia Staël von Holstein.

Det lär bli mycket folk när Auktionsverket slår upp dörrarna på lördag. Vad gäller månadsauktioner så är det många som lägger bud via nätet. Kvalitetsauktionerna lockar dock fortfarande mest till bud på plats. Men nätbuden ökar.
– Vi har bland annat fått ett bud så långt bortifrån som från Brasilien, upplyser Hans Olof Johansson som är kundansvarig på Skånes Auktionsverk.

Är du intresserad av att se vad som ska ropas ut så kan du gå på någon av visningarna. Nästa äger rum på onsdag mellan klockan 13-18 och samma tid gäller för torsdag och fredag. På auktionsdagen börjar visningen klockan 10.00 och håller på tills första ropet går vid 12-tiden.


Pia Staël von Holstein, VD för Skånes Auktionsverk i den Porsche 911 som går under klubban på lördag med ett förväntat utrop på 150000-200000 kronor.


På 1920- och 1930-talet fylldes Gösta Adrian-Nilssons tavlor av fotbollsspelare, hockeyspelare och andra atleter. På auktionen finns en oljemålning av en hockeymålvakt med ett utrop på 300000-350000 kronor.


På höstkvalitén i fjol gick en Ägget-stol av Arne Jakobsen för 95 000 kronor, så dyr lär antagligen inte ”Muslinge-stolen” formgiven av Philip Arctander bli, men vi gissar att den lär gå dyrare än utropspriset på 25000-30000.


För Arne Jakobsen fantaster finns i år åtta trebenta Myran stolar.


Bertil Edpalm, Peter Nordehammar och resten av gänget i Domnivet bjöd på sköna toner under den första visningen av Höstkvalitén.


Bland samtliga av Sveriges auktionshus är Skånes Auktionsverk rankade som nummer två på provenienstoppen efter Stockholms Auktionsverk. Proveniens utgör uppgifter om ett objekts tillverkare, ursprung, hemvist och tidigare och då oftast berömda ägare. Ett flertal rop med danska soffor designade av Börge Mogensen och med proveniens McNeil AB:s (f. d. AB LEO), Helsingborg, samlingar finns till utrop. Många passade på att provsitta dessa vid visningen.


Staffan Sjöberg besitter stora kunskaper om de olika objekten och berättar gärna om dessa på sitt eget humoristika lilla vis. Skulptören Per Hasselbergs verk Snöklockan (Le Perce-neige) fick en ordentlig genomgång allt medan Pia Staël von Holstein kramade om nallenbjörnen ”Börje” i ljus plysch med ögon i glas och ovanliga platta fotsulor i filt med en nos i svart garn till ett förväntat utrop runt 5000 kronor.


Ett av de lokala inslagen svarar oljemålningen Tegelbruket av Martin Emond för.


En av landets främsta mattexperter, konservatorn Raija Öhrstedt är bosatt i Landskrona och fanns på plats och berättade bland annat om dessa väsksidor som var monterade på en väv.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser