Annons

Nya grepp ska förebygga bränder

Idag bjöd Räddningstjänsten i Landskrona ett tjugotal företrädare för ett antal fastighetsägare på frukost. Anledningen var att man ville bjuda in till en informationsträff som sedan ska resultera i en förbättrad tillsyn som i sin tur ska förebygga bränder.
– Ett mål med detta är att hjälpa fastighetsägare att komma tillrätta med sitt brandskydd, säger Ulf Svensson som tillsammans med Ted Svedenborn är tillsynsförrättare på Räddningstjänsten i Landskrona.
– Vi ser en tydligt trend att antalet bränder minskar men vi vill ändå öka takten. Det är ett nationellt mål. Startskottet var 2009 då fem flickor omkom av röken i samband med en brand i en hyresfastighet i Rinkeby, säger Ted Svedenborn.

Denna första omgång hade ett 20-tal personer från 12 olika hyresvärdar anmält sig. En av dessa var Peter Billquist som är styrelseordförande i Paulssons-koncernen vilka förvaltar ett 50-tal fastigheter med cirka 800 lägenheter.
– Det är viktigt att hela tiden hitta nya vägar att få ut information på. Därför välkomnar vi initiativet från Räddningstjänsten. Vi vill ju samma sak, säger Peter Billquist.
Det var i en av de fastigheter som Paulssons-koncernen nu förvaltar som den senaste storbranden bröt ut.
– Det var när ett helt vindsplan och några lägenheter förstördes i en brand på Koppargården i november 2007. Men vårt arbete har gett bra resultat. Som tur är blir sådana bränder allt ovanligare, säger Ulf Svensson. Samtidigt är det så att antalet larm ökar.
– Det beror på att allt fler har brandvarnare och automatlarm.

Annons
 

Efter frukosten satte sig sällskapet ner och fick en genomgång av allt från vanligt brandskyddsarbete till utrymningsvägar, uppställningsplatser och rökluckor. Ett problem som dock samtliga fastighetsförvaltare talar om är barnvagnar i trappor. Och Ulf Svensson håller med
– Det är ett stort problem som på något vis måste lösas. Samma sak gäller att folk ställer ut skräp och annat i trapphusen. Just dessa två detaljer är ofta anledningen till bränder utanför lägenheterna. Inne är det bränder i kök och sovrum som är det vanligaste.


Efter en så kallad mingelfrukost fick företrädare för ett stort antal hyresvärdar information om brandskydd av Ulf Svensson, tillsynsförrättare på Räddningstjänsten i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser