Annons

Utställning och seminarium om varvet

Centrum för Arbetarhistoria kommer tillsammans med Varvshistoriska Föreningen att arrangera en utställning om Öresundsvarvet i lokalerna på Eriksgatan 66. I samband med invigningen den 12 november arrangeras även ett offentligt heldagsseminarium om varv och varvsarbete.

Öresundsvarvets uppgång och fall är något som Centrum för Arbetarhistoria vill belysa och undersöka och därför arrangerar man en utställning och ett seminarium i ämnet. Detta gör man tisdagen den 12 november tillsammans med Varvshistoriska Föreningen och meningen är att man ska gå på djupet med vad nedläggningen av varvet innebar för Landskronaborna.
– Det är något som ingen vågat rota för mycket i. Men nu tycker vi det är dags att prata om vad som hände och hur det har påverkat folk, säger Jonna Eriksson på Centrum för Arbetarhistoria.
– Egentligen är det inte en utställning i vanlig mening. Vi kommer att ställa upp sex så kallade roll-ups med bilder och låta folk titta och sedan berätta om de vill. Målet är att få intervjua personer som har haft anknytning till Öresundsvarvet och det slutliga målet är en ny utställning, säger Alinda Zimmander, ordförande i Centrum för Arbetarhistoria.
– Själv är jag lite gammaldags och vill se en bok, säger Jonna Eriksson och skrattar.

Annons
 

För många Landskronabor var Öresundsvarvet allt. Det var där de tillbringade åtta timmar om dagen för att få bröd på bordet. För många anställda stod bordet i en lägenhet som företaget ägde. På fritiden idrottade många, bland annat i varvets lokaler som låg i den passage som gick mellan Järnvägsgatan, Borgmästargatan och Rådmansgatan. Då de tävlade i korpen så gjorde de det under Öresundsvarvets namn.
När det väl var dags att planera semester så var det varvets egen tidning Talröret som varje vår agerade resebyrå med specialarrangerade resor till när och fjärran (som då låg i Medelhavet).
När sedan barnen i varvsfamiljerna, framför allt pojkarna, slutade grundskolan så började de på varvets verkstadsskola och efter tre år var även de på plats och byggde båtar på det, enligt uppgift, mest framgångsrika varvet i Sverige.
Faktum är att Öresundsvarvets verkstadsskola fungerade som ett socialt skyddsnät för många ungdomar som hade haft en tuff skoltid, killar som om de växt upp i dagens samhälle varit långtidsarbetslösa, fick utbildning som plåtslagare, svetsare, elektriker, snickare eller något annat.

När koncernledningen i Göteborg fick kniven på strupen i början av 1980-talet så var det varvet i Landskrona som fick stänga medan deras ”systervarv” i Göteborg fortsatte sina verksamheter.
– För många så slutade världen att fungera när de fick sluta på Öresundsvarvet, säger Jonna Eriksson.
– Det var män som fått sina liv präglade av varvet och det enda de kunde var jobbet de gjorde på den vindpinade udden. När de sedan fick andra jobb så stod de många gånger helt nollställda. Vi vet att många for illa av detta och vi vill gärna komma i kontakt med människor som vill berätta.

– Det är också Öresundsvarvet som har format det mångkulturella samhälle vi har idag, säger Alinda Zimmander och förklarar.
– Personal på varvet åkte bland annat till Finland och forna Jugoslavien och lockade hit arbetskraft. Det kom busslaster och de flesta stannade och rotade sig och ser sig själv idag som vilken Landskronabo som helst.

I samband med att utställningen invigs den 12 november inbjuder arrangörerna till ett offentligt heldagsseminarium.
– Utställningen invigs av Alinda Zimmander. Därefter visas och presenteras utställningen innan vi tittar på bilder. Sen är det dags för ett föredrag av Magnus Wikdahl, etnolog vid Lunds universitet. På eftermiddagen blir det fler föredrag och dagen avslutas med en diskussion om det fortsatta arbetet med att dokumentera även tiden efter varvet, berättar Jonna Eriksson.

Allt äger rum i Centrum för Arbetarhistorias lokaler med ingång från Eriksgatan 66.

Är du intresserad av att bli intervjuad eller har du några intressanta idéer så vill Centrum för Arbetarhistoria komma i kontakt med dig. Kontaktuppgifter och mer information hittar du på deras hemsida. Adressen är www.arbetarhistoria.org.


En annons i Landskronaposten 1958.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser