Annons

Kanonkillar med hjärta för engelsk fotboll

Arsenal Sweden Landskrona är bildat och på lördag ska lokalavdelningen ha sin första större träff.  Vad är grejen med kanoner, Premier League och vurmen för ett fotbollslag från norra London. Räcker det inte med BoIS?, undrade vi och kontaktade två av Landskronas stora Arsenalsupporters, Mikael Salonen och Per-Mikael Svensson.

– Att vi nu skapat en lokalavdelning till Arsenal Sweden, som är den officiellt godkända supporterklubben av Arsenal FC i London, har sin grund i att Petri Manu på Facebook startade en intressegrupp för Arsenalfans från stan och Skåne, berättar Mikael Salonen en av tre lokala ambassadörer för den nystartade lokalavdelningen.

Annons
 

Facebookgruppen har ett drygt hundratal medlemmar och till lördagens träff på Restaurang Grenden har ett 40-tal personer anmält sig.
– Det finns plats till fler. Vi kör igång klockan 18. Ser matchen mot Liverpool tillsammans, käkar en bit mat och sen blir det lite information om Arsenal Sweden, säger Mikael Salonen som tillsammans Anders Backman och Ulf Engkvist utgör kärntruppen och som sen barnsben gjort  åtskilliga resor till både Highbury och Emirates.
– Att jag som liten påg föll för Arsenal var nog, handen på hjärtat,  mycket för att reta mina äldre bröder som höll på andra lag. Detsamma gällde när vi kollade på hockey. Hela familjen höll på Finland förutom jag som hejade på Sverige.

När det vankas Arsenal-match, och det gör det i regel två gånger i veckan med tanke på lagets framfart i Champions League, så börjar uppladdningen redan på morgonen för Mikael.
– Det är klart att det känns speciellt när det är matchdag. Då börjar jag direkt med att lägga fram den röda eller gula tröjan beroende på om det är hemma- eller bortamatch.


Naturligtvis håller han som Landskronit även på BoIS men när det förs på tal så går funderingarna istället på om det någon gång funnits en BoIS:are som skulle kunna ha tagit plats i Arsenal.
– Jonas Olsson hade jag gärna sett i den rödvita tröjan. Han spelar på en position som vi hade behövt stärka upp. Jag tror dessutom att klubbens spelstil hade passat honom. Hans raka fina uppspel hade Ramsey, Özil och grabbarna gillat.

Sin första livematchen såg Mikael Salonen 1981 på Highbury då Arsenal möte Leeds.
– Den glömmer man aldrig. Stämningen var makalös. Men det är under Arsene Wenger:eran och det nya Arsenalbygget som jag blivit alltmer frälst. Jag är naturligtvis medlem i supporterklubben och i Arsenal FC. Jag är rent av uppskriven på säsongskortslistan men det lär dröja några år till innan man är aktuell för det, tror han.

En som efter sex års väntan i somras fick sitt säsongskort på Emirates är Landskrona stads ekonomichef, Per-Mikael Svensson, som på lördag följer matchen mot Liverpool från sin plats på den övre sektionen på East Stands.
Jag kommer att åka på minst 15 matcher denna säsongen, säger han som hittills hunnit vara på plats vid fyra av Arsenals hemmamatcher i år.
– Utöver ligamatcherna så gäller kortet fram till semifinal i Champions League om Arsenal nu går så långt. Jag räknar dock med minst åttondels, säger han och ler stort.

Arsenal har sedan barnsben varit Per-Mikael Svensson favoritlag, detta sedan hans far skrivit ett brev till klubben och försökt få någon liten souvenir till sonen.
– Arsenal svarade och möjligtvis låg där någon liten dekal men jag minns att vi fick en liten broschyr med souvenirer som man kunde beställa från deras shop. Jag var fast, säger han som sedan dess gjort åtskilliga resor till klubbens tidigare arena Highbury, men också till Emirates.
– När jag första gången 2006 besökte Emirates så sa jag mest på skoj att här skulle man ha ett säsongskort. Det pågick då en kampanj där man kunde anteckna sig för en plats och jag gjorde det. Jag hamnade på 48000-plats i kön och trodde väl aldrig att det skulle bli aktuellt.

Men så kom det ett telefonsamtal från Arsenals kansli i somras. Efter ett snabbt rådslag i familjen bekräftade Per-Mikael Svensson för klubben att han hade för avsikt att försöka se hälften av deras hemmamatcher under innevarande säsong och kortet var därmed hans.
De matcher jag inte har möjlighet att åka på hjälper klubben mig att sälja min plats till någon annan medlem. Mot Tottenham tog det en dryg minut sen var den affären avklarad. Dessa pengar sätts in på ett speciellt konto och dras nästa år ifrån när jag köper ett nytt säsongskort, förklarar han.

Men att ligga och pendla till London på detta sätt för att se sitt favoritlag är få förunnat och måste kosta en hel del.
– Om man ska resa ofta får man bo billigt. 373 spänn för ett enkelrum utan fönster precis över grundvattnet i källaren på ett hotell utanför Victoria station brukar vara min hemvist. Dit hade jag knappast fått med mig frun. Jag försöker dessutom tidigt boka billiga flygresor.Det funkar fint att resa och bo spartanskt när man reser själv. Jag trivs bra med det. Jag lever min dröm just nu, avslutar Per-Mikael Svensson.


Mikael Salonen drömmer om att en dag äga ett säsongskort på Emirates. Under tiden jobbar han med att främja intresset för Arsenal FC i Landskrona. Närmst står en träff på Grenden på lördag där han tillsammans med andra fans ska se stormatchen mot Liverpool.


De tre senaste böckerna Per-Mikael Svensson läst är Fever Pitch.
– Att frun tycker att min prioritering är: Arsenal, barn, fru. Men det är ju hennes bild, säger han och smilgroparna tittar åter fram.
– Kalas eller andra sociala aktiveter styrs efter Arsenals spelprogram. Spelschemat läggs in direkt i kalendern för hela året så det inte blir dubbelbokat något annat. Nu frågar till och med släkten om det är någon match innan de planerar något kalas eller så.


Så är ser ett åtråvärt säsongskort ut på Emirates.
– Jag har alltid lyckas se alla Arsenalmatcher även om jag varit i Asien en månad och där lyckas ändra kabelkanalerna på en hel hotellanläggning på Koh Chang mitt i en film, till en Arsenalmatch.


Provsittning av platsen på East Stand.Foto: Per-Mikael Svensson.


Match i Champions League mot Napoli för några veckor sedan.
Foto: Per-Mikael Svensson.


Livekonsert med Arsenal-coverbandet AwayBoyz från The Gunners Pub innan en match. Foto: Per-Mikael Svensson.


En gång tog Per-Mikael Svensson in på ett Tottenham-hotell men det är en annan historia. Nu bor han ibland på detta enkla hotellrum intill Victoria station.
– Där finns inget fönster. Foto: Per-Mikael Svensson.    

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser