Annons

Gråen och textilindustrin på Arkivens dag

Lördag den 9 november firas Arkivens dag runt om i Sverige och så även i Landskrona där Arbetarrörelsens arkiv håller öppet kl 10-14. De visar fotoutställningen Landskrona förr och nu och bjuder på föredrag om Gråen med Gunnel Ståhl klockan 11.30. Platsen är Eriksgatan 66.

Minnesbanken på Landskrona museum är öppen mellan 12-15. Här bjuds på utställningen Klädsamt! I Landskrona startades Sveriges första konfektionsfabrik 1896 och Landskrona var en betydande textilstad in på 1970-talet. Textilindustrin sysselsatte många landskronabor, främst kvinnor. 1970-talet innebar ökad konkurrens från lågprisländerna i Asien och under loppet av några år stängde flertalet av de stora textilindustrierna, Schlasberg, Carl Emond, Emil Emond.

Annons
 

– Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet. Genom att arrangera öppet hus vill arkiven uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag. På så sätt hoppas arkiven att kunskapen om att arkiven är samhällets minne både för en förfluten tid och för en framtid skall öka, säger Carita Hermansson på Landskrona museum.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser