Annons

Krisledningsmöte på Räddningstjänsten

Klockan 13.30 kallade Landskrona Stads krisledningsgrupp till en presskonferens ute i Räddningstjänstens lokaler. Anledningen var ett stort el-bortfall som orsakats av en storbrand i mellersta Sverige. Under en period var hela Landskrona utan ström men sedan några timmar är det endast de västra delarna av staden som är strömlösa. När strömmen är tillbaka vet man inte i skrivande stund. Inga personer han än så länge kommit till skada.
Beredskapen i staden fungerar som den ska enligt krisledningsgruppen. Skolorna är igång, all matförsörjning till äldreboenden och skolor fungerar, extra vakter cirkulerar i de strömlösa områdena och kollektivtrafiken rullar på.
– Vi har kontakt med Skånetrafiken sedan i morse. Trådbussarna är dock ersatta av vanliga bussar, säger Göran Nyström, vanligtvis chef för fritid- och kulturförvaltningen som tillsammans med stadsdirektör Susanne Öström och kommunikatören Josefin Berglund informerade pressen.

Detta var scenariot i den krisövning som kommunen har årligen. Det är alltså inte något strömavbrott på riktigt.
– Jag tycker att det är oerhört viktigt att man övar på sådana saker. Man kan inte vara helt förbered om något skulle hända men det är viktigt att alla vet vad man ska göra, säger Göran Nyström, och en som vet av erfarenhet vad hon talar om är Susanne Öström som övar med Landskrona för första gången.
– En gång var det, som i vår övning, ett gigantiskt strömavbrott som drabbade stora delar av landet. Vid ett annat tillfälle var det en brand på ett äldreboende. Vid elavbrottet minns jag vilket fantastisk arbete som hemtjänsten gjorde. De kokade vatten och tog med sig filtar och annat nödvändigt långt innan någon krisledningsgrupp träffats. Vid branden på äldreboendet såg jag vikten av att ha en fungerande kommunikationsavdelning. Det tog hand om all media medan vi andra kunde fokusera på personal, vårdtagare och anhöriga, säger Susanne Öström.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser