Annons

Ordförande ville själv utse VD

Vid månadsskiftet går Magnus Anderson, VD på Ventrafiken på föräldraledighet och blir borta till och med augusti nästa år. Vikarierande VD blir Martin Hultman. Inget konstigt i det, om man bortser från turerna och handläggningen av hur vikarien skulle utses. Kandidater innan honom ratades av olika anledningar inte minst en som ordföranden Leif Thorsell på egen hand ville anställa, trots att lönekravet låg betydligt högre än dagens VD har. Det krävdes fyra extrainsatta styrelsemöte i Ventrafiken för att komma fram till beslutet.
– Inledningsvis ville jag ta in en konsult för att så snabbt som möjligt kunna tillse att nuvarande VD skulle kunna ta ut sin pappaledighet. Som det är nu har han fått vänta en månad med att kunna påbörja den.  Men en konsult  accepterades inte av styrelsen. I den efterföljande processen var Martin Hultman mitt klara förstahandsval, säger Leif Thorsell.

Ska man förlita sig på den reservation som Socialdemokraterna i bolaget lämnat in i samband med tillsättningsförfarandet så har bolaget eller snarare dess ordförande nu fått ytterligare en obekväm ”affär” på halsen, efter den usla ekonomin, alkoholhanteringen, hundtransporterna samt den gångna helgens uppmärksammade gratisresandeaffär.

Annons
 

Leif Thorsell ska nämligen på egen hand ha försökt fatta beslut om att anställa en tillförordnad VD under Magnus Andersons föräldraledighet. Något styrelsen inte accepterade.
Lönen som vikarien skulle få överskred dessutom med råge den som ordinarie VD har idag.
– Den föreslagna kandidaten är mycket kvalificerad men lönekravet låg en halv miljon kronor över det löneutrymme som bolaget idag har för VD, skriver Eva Örtegren, Leif Andersson och Måns Back Nilsson i en reservation till styrelseprotokollet.
– Det stämmer inte. Löneskillnaden skulle bli cirka 230.000 vilket tycktes vara rimligt för den konsult som jag föreslog, säger Leif Thorsell.

Något som, om Leifs uppgift är den korrekta, trots allt skulle ge vikarien 23 000 kronor mer i månaden än ordinarie VD, Magnus Anderson som har 67 000 kronor i månaden plus bilförmån.
Friskostigt kan tyckas och frågan blir om ordinarie VD rent av är för lågt lönesatt?
– Nej, han har rätt lön, säger Leif Thorsell.
– Men det var bråttom att hitta en vikarie och då ansåg jag att konsulten var klart lämpad för uppraget.

Nu nöjde sig inte styrelsen med upplägget och den föreslagna konsulten utan fler kandidater till VD-posten skulle plockas fram. Samtidigt ville Leif Thorsell att han och Magnus Anderson skulle träffa dessa innan styrelsen fick chansen. ”Det var viktigt att personkemin skulle fungera”.

Så skedde och en ny kandidat presenterades. Dock var det nu bara tal om att arbeta halvtid på tjänsten, något som i sig också medförde att man höll sig inom bolagets ekonomiska utrymme. En majoritet i styrelsen förordade kandidat nummer två varpå ordförande åberopade att det skulle bli samarbetsproblem och att det inte duger med en VD på halvtid.

Istället fick en ny rekryteringsrunda med annonsering påbörjas.
– Vi tycker att det hela är mycket dåligt skött, poängterar socialdemokraterna i sin reservation.

– Nästa år är det val, är kommentaren på det från Leif Thorsell.

Tillslut har man dock enats om ge Martin Hultman det minst sagt påpassade arbetet som t.f VD på Ventrafiken, för det får han 60.000 kronor i månaden och ingen bilförmån utan sedvanlig reseersättning för resor i tjänsten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser