Annons

Klart med naturgräs på IP

Det är många som engagerat sig i frågan om konstgräs alternativt vanligt gräs på Idrottsplatsen inför nästa års fotbollsäsong. Fram till idag har det varit konstgräs som varit prioriterat från Landskrona BoIS sida men på en presskonferens kom beskedet att det ska spelas fotboll på riktigt gräs nästa år. Detta under förutsättning att beslutet klubbas i kommunfullmäktige i november samt att BoIS spelar elitfotboll även nästa år, läs Superettan.

Vågorna har gått höga på insändarsidor och Internetforum efter att Landskrona BoIS gått ut med att det ska anläggas konstgräs på Idrottsplatsens a-plan inför nästa år. Idag föreslog dock kommunstyrelsens arbetsutskott att man ska arbeta för att det ska anläggas en naturgräsplan.
– Det gör mig oerhört glad. Jag hoppas nu av hela mitt hjärta att Landskronaborna visar samma engagemang för klubben fortsättningsvis. Att det blivit så hett visar bara att BoIS är en hjärtefråga för många i staden, säger BoIS ordförande Kenneth Håkansson.

Annons
 

Om BoIS spelar i Superettan nästa år och beslutet klubbas genom i fullmäktige påbörjas omgående arbetet med att anlägga en ny plan som kommer att ha planvärme, allt för att gräsmattan ska vara spelduglig när säsongen drar igång. Sedan kommer BoIS att ansvara för skötseln av planen men det är kommunen som kommer att stå för det ekonomiska.
– I varje fall till en viss gräns, reserverar sig kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP).
– Nu ska den grupp som arbetet med frågan tidigare sätta sig ner och ta fram förslag som ska tas på kommunstyrelsemötet på torsdag nästa vecka och sedan ska frågan upp i fullmäktige i november i samband med budgeten, säger Torkild Strandberg vidare.

Trots att BoIS gått ut med att det ska bli konstgräs på IP nästa år så är Keneth Håkansson glad för de nya beskeden.
– Vi tycker precis som de flesta andra att naturgräs är att föredra. Men eftersom vi inte kunde få garantier på att planen skulle vara spelbar till premiären så såg vi oss tvingade att välja konstgräset. Men nu hamnar allt i ett annat läge, säger Kenneth Håkansson.

Vem som ska sköta om gräsplanen vet inte ordföranden ännu.
– Det ska vi börja titta på så fort beslutet är taget. Det kan bli tal om att vi kontaktar golfklubben men det finns fler alternativ, säger han.

Torkild Strandberg ser många fördelar med att BoIS tar över skötseln.
– Ofta så blir det dispyter mellan BoIS och kommunen om planens skötsel men detta undviker vi nu när BoIS själv får ansvara. Vad vi gör är som ägare att ta de ekonomiska bitarna till en vis gräns. Jag kan dock inte sätta upp några kronor och ören. Först får vi se vad den samlade expertisen presenterar för kommunstyrelsen nästa vecka.

Kenneth Håkansson hoppas nu att allt går smärtfritt och att det inte blir en vädermässigt tuff vinter.
– Om allt går enligt planerna så hinner allt bli klart till premiären. Men det finns det inga garantier för så det kan innebära att vi kanske får flytta en hemmapremiär till bortaplan. Men det är inget ovanligt. Det viktiga är nu att vi vet vad vi har framför oss.

Noterbart är att det ändå ska anläggas konstgräs på IP. Det står klart efter ett tidigare beslut i kommunfullmäktige. Den plan som ska anläggas någon gång under 2014 kommer att ligga på grusplanen intill den nuvarande konstgräsplanen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser