Annons

Ung författare på stadsbibliotek

”Vi hade glömt ord som lugn och bekvämlighet och glädje. Vi hade glömt bort allt. Vi hade accepterat lidande och sorg och krig och införlivat det inombords”, så skriver blott 18-årige Omid Mahmoudi i Oskyldiga brottslingar. Nästa lördag, den 26 oktober klockan 13.30, besöker den unge författaren Landskrona stadsbibliotek.

Omid Mahmoudi är född 1995 och kommer från Kabul i Afghanistan. Sedan 2011 är han bosatt i Malmö. Mahmoudi har 2012 debuterat som författare och det är i svensk översättning från dari som Oskyldiga brottslingar utgivits för första gången.
Knappt fyllda arton år har Omid Mahmoudi skrivit en naken och uppriktig bok om sitt liv i Afghanistan och flykten därifrån. Under den långa resans gång lovade han sig själv att aldrig glömma vad hans familj utsatts för.

Annons
 

”Familjen Mahmoudi är hazarer /…/ De är ett oönskat folk, på alla sätt underlägsna de ”av gud skapade” talibanerna, utan rättigheter, utan värde. Av de anledningarna får de utstå en sådan oförklarlig grymhet; allt från massavrättningar, stölder av egendom, tortyr, hot, till konstant såväl psykisk som fysisk misshandel. Hemskheter som av Mahmoudi återberättas med en perfekt balanserad precision, utan onödiga ord, utan sentimentala känslouttryck.!
Så skrev Carl Magnus Juliusson  i tidningen Kulturen, i november 2012.

Omid Mahmoudi är den första pristagaren ur tidigare landshövdingen Göran Tunhammars fond för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser