Annons

Barn prisade barnrättskämpar

På en presskonferens på Albanoskolan presenterade elever från årskurs 4-6 på måndagen James Kofi Annan från Ghana som mottagare av The Worlds Childrens Prize 2013 för barnens rättigheter.

Omröstningen har ägt rum runt om i världen och drygt två miljoner barn har röstat. Till hederspristagare utsågs Sompop Jantraka från Thailand och Kimmie Weeks från Liberia.
– Även om alla kandidaterna är väldigt duktiga så var inte så svårt att bestämma sig, säger Lefee i 4B på Albanoskolan.

Annons
 

Det har sannerligen inte varit ett lätt val för eleverna på Albansoskolan och alla andra barn som röstat fram en favorit. För hur väljer man vem som är bäst när det rör så fruktansvärda ämnen som kamp mot barnslaveri, barnsexhandel och barnsoldater?

Trots strulande ljud till projketorn satt mellanstadieleverna lungt kvar och lyssnade på sina skolkamrater som berättade om pristagarna. Det var tydligt att ämnet engagerade.
– Vi barn tycks ha bättre förstålse för hur andra barn har det. För hur kan det annars se ut så här i världen?, frågade sig en eleverna.

World’s Children’s Prize är ett utbildningsprogram för barn i årskurs 4-6 i Sverige och motsvarande utomlands. Målet är en mer medmänsklig värld, där barns rättigheter respekteras av alla. Varje år utses tre barnrättshjältar till kandidater för priset.

Innan priserna delas ut har miljontals barn lärt sig om barnets rättigheter och demokrati. WCP-programmet avslutas med att barn röstar på sin barnrättshjälte i världsomröstningen Global Vote.
– Som mest har 7,1 miljoner barn röstat, berättar Birgitta Sagerström, engagerad lärare på skolan.

Prisceremonin hålls på Gripsholms Slott i Mariefred på torsdag klockan 16.00 då barn från 15 länder hedrar pristagarna tillsammans med kronprinsessan Victoria.

Lefee i 4B på Albanoskolan gör inte bara de mest charmiga pressinbjudningarna i stan hon är dessutom en strålande talare.


James Kofi Annan är själv en före detta barnslav. Sedan tio år tillbaka räddar och rehabiliterar han barn i Ghana som är fiskeslavar. Eleverna tittade intresserat på en film där han reste ut till byar och försökte hjälpa barn som tvingades till detta.


Inte bara sätter de fokus på barnrättskämpar, själva fick denna grupp av mellanstadieelever nyttig erfarenhet att beskriva situationen som tre av dessa kämpar står inför. Något man gjorde med bravur.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser