Annons

Olle Larsson vill kulijula i Landskrona

Igår firades det rejält på Sundspärlan i Helsingborg då det nordvästskånska näringslivets höll sin årliga  galafest. En som var uppe på scenen och hämtade ett pris var Olle Larsson som i Landskrona är mest känd som mannen bakom ett flertal karnevaler och ansvarig för Landskronas 600-årsjubileum. Det var dock inte därför han var uppe på scenen. Istället var det Olle Larssons skötebarn Kulijuli som utsågs till årets evenemang.

Grattis Olle. Hur känns det idag?
– Tack, det känns mycket bra. Det har väckt en enorm uppmärksamhet. Såväl sms som mejl har haglat in.

Annons
 

Kulijuli i Helsingborg har blivit en formidabel succé.
– Det kan man lugnt påstå. Varje gång är där 5000-6000 åskådare och sedan starten för 45 år sedan har över en miljon personer sett Kulijuli. Själv har jag hållit på i 25 år med arrangemanget. Säkert hälften av alla som kommer dit är från orter utanför Helsingborg och där är alltid ett gäng på några hundra personer från Landskrona.

Det låter ju fantastiskt. Nu när Landskrona har fått en ordentlig utomhusscen, får vi då se Kulijuli även här?
– Det är kul att du frågar. Torkild Strandberg frågade samma sak i samband med jubeldagen som vi firade nyligen. Faktum är att vi tidigare har kört i Helsingborg på tisdagar och Ängelholm på onsdagar. Huvudakterna var de samma i de båda städerna men sedan fyllde vi på med lokala akter och det var mycket lyckat. Jag gör gärna något liknande med Landskrona.

Idag är det kulturnatt och dessutom landskamp i fotboll mellan Sverige och Österrike. Vad ska du hitta på?
– Det blir landskamp för mig. Jag är ett fotbollsfreak. Jag har hållit på med fotboll i hela mitt liv. Jag har till och med fått Fotbollförbundets guldmedalj.

Och imorgon är det oktoberfest. Är du i Landskrona då?
– Jag är med i inledningen men sedan får andra goda krafter ta över för jag har andra åtaganden senare.

Vi närmar oss finalen på jubileumsåret. Kan du berätta lite om vad vi har att se fram emot?
– Närmast är det FN-dagen som står på schemat och höjdpunkten blir naturligtvis den stickade halsduken. Men det kommer även att bli uppträdande av Johan Östberg och Maja Gullstrand samt tal om FN av Tor Johansson som är lite av stans FN-ambassadör. Sedan är det naturligtvis stor final på nyårsafton. Den kommer på många vis att påminna om den förra som invigde jubileumsåret. Det kommer att visas film med mera på Rådhusets vägg på kvällen och när klockan börjar närma sig midnatt så går vi i ett fackeltåg till Jönsaplan där det blir körsång och tal innan kyrkklockorna på Sofia Albertina meddelar att det är nytt år och detta följs av ett gigantiskt fyrverkeri.

Avslutningsvis tipsar Olle Larsson om vad man ska ha i glaset under oktoberfesten imorgon.
– Personligen gillar jag tjeckisk öl. Det finns alltid en Staropramen i kylen. Vad gäller tysk och österrikisk så påminner den mycket om den tjeckiska.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser