Annons

Landskronaåkare tog silver i extrem endurotävling

En av världens tuffaste endurotävlingar har nyligen avgjorts i turkiska Kemer. Längst med strand och upp för berg tog sig Landskrona åkaren Jon Svensson som tog hem en mycket meriterande silvermedalj.
– Att åka där är en utmaning som slår det mesta. Det tog en vecka att återhämta sig, säger Jon Svensson efter att han kommit hem från äventyret.

Red Bull ”Sea to Sky” 2013 är en deltävling i Hard Extrem-Enduroserien som består av sju deltävlingar jorden runt. Totalvinnaren koras till King of Moto.
– Vanligtvis är det bergsgeten Graham Jarvis från England, säger Jon Svensson och skrattar.
– Själv deltog jag bara i denna tävlingen i år, säger han och beskriver vad det handlar om.
– Vi kör med motorcykel genom terräng där ingen tror man kan ta sig fram. En kraft och teknikkrävande gren av normal enduro blandad med balanssporten trial. Kort sammanfattat: Fysisk/psykisk bergsbestigning med mc.

Annons
 

Tävlingen i Turkiet indelas i två kvalheat och ett huvudlopp. Tre dagars hård körning börjar med ett beachrace och dag två körs ett skogsrace med smakprov i bergen på vad som komma skall. Den tredje dagen är det toppen på berget Olympos som skall nås på 2356 meter över havet.

Starten går från Medelhavets strand upp genom torra flodbäddar och skogsstigar brant uppför.
– Vissa partier var så branta att hojen nästan föll baklänges när man stod stilla, säger Jon Svensson och berättar vidare om den tredje dagens tuffa tävling.
– Bronsnivån ligger på 500 meter över havet. En tillfredställelse infann sig vid det delmålet. Jag var första svensk upp dit. Satt 20 minuter och knaprade energikakor från bagaren i Ålstorp och väntade på eventuella kamrater. Fortsatte med lagom tempo upp genom de tysta ensamma bergskanterna. Tog 30-sekunders mikropauser för att kyla motorn och pusta ut. Körde vidare och kom in i ett märkligt kroppsligt och psykiskt läge. Inget kändes omöjligt, hinder forcerades, nedbrutna förare passerades och kroppen bara tuggade på obehindrat mot mitt bestämda slutmål silvernivån på 1500 meter över havet. Körsträckan var 35 kilometer från stranden. Lyckan var total när jag kom i mål. Det omöjliga blev möjligt. Körtiden stannade vid 4 timmar.

Målgång på guldnivån på toppen klarar bara eliten bland extremförare.
– Innan racet varnade arrangören för slutspurten och ”Dark Canyon” mellan guld- och silvernivån. “If you go in there, You must go all the way. No way back!!” sa dom och där stod tre hojar kvar i Dark Canyon över natten, berättar Jon Svensson som nu varit hemma en vecka och vilat upp sig.

Jon Svensson tävlar för Landskrona Motorklubb men är praktiskt taget den enda i föreningen som kör enduro.
– Jag har kört de flesta loppen i Sverige tidigare, typ Novemberkåsan och Gotland Grand National men nu blir det bara några enstaka tävlingar per år. Ska man köra ordentligt här hemma så blir det tävling varje helg och det är för mycket för mig. Därför blir det nog åtta tävlingar lite varstans i under 2013. Den sista återstår och den blir på en helt annan nivå. Det är en lemonadenduro-tävling i Saxtorpsskogen.

Någon resa till Turkiet blir det inte 2014 men väl till Rumänien.
– Det blir till våren och det ska bli kul att träffa Hard Extrem-endurofamiljen som håller ihop och återses på tävlingar jorden runt när möjligheterna ges, avslutar Jon Svensson.


Över berg och sten tog sig Jon Svensson i Turkiska Kemer. Foto: Dennis Thulin.


Den första etappen av Red Bull ”Sea to Sky” 2013 avgjordes på sandstranden i Kemer. Foto: Dennis Thulin.


Ibland fick åkarna ha hjälp i de branta stigningarna. Foto: Dennis Thulin.


Energikakorna som bakas av bagaren i Ålstorp var perfekt färdkost för Jon Svensson. Foto: Dennis Thulin.


En mycket meriterande silvermedalj hänger nu hemma hos Jon Svensson i Saxtorp. Foto: Dennis Thulin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser