Annons

Historia och nutid på kulturnatten

I hård konkurrens med sofforna i hemmen drar höstens kulturnatt igång på fredag. Och för de som väljer kulturen i Landskrona framför Zlatan och co finns en uppsjö av arrangemang från gamla kyrkogården i norr till Sofia Albertina kyrka i söder.
– Vi har lite av ett historiskt tema i år och det belyses kanske bäst genom fackelvandringen genom stans gamla begravningsplats där Lars Wall från kyrkogårdsförvaltningen kommer att berätta om platsen, säger Emeli Zeilon på stadens kulturförvaltning.
– Det blir även historiskt på anhörigcentrum där temat kommer att vara 1940-talet. Det blir såväl musik från tiden som fika som inspireras från just 1940-talet. Man kommer dessutom att kunna bli friserad enligt dåtidens mode.

Under kulturnatten har arrangörerna tagit samma lokaler på Nygatan i anspråk som inhyste fotofestival i nyligen. Där, det vill säga på Nygatan 10, kommer bland annat filmen Heder av Ezzedddine Zein och Peter Sporremark att visas.
– Vi kommer att visa delar eller hela filmen beroende på hur lokalen ser ut och vi kör igång runt 18.30, säger Ezzedddine Zein som till vardags jobbar med ungdomar i gymnasieskolan i Landskrona och som är producent för filmen.
– Vi diskuterade ämnet för två år sedan och kom fram till att det var ett viktigt ämne. Sedan dess har vi intervjuat massor av ungdomar och gjort filmen utifrån detta, säger Peter Sporremark som regisserat.
– Det är anmärkningsvärt hur alla historier följer samma mönster. Berättelserna är ofta kusligt lika varandra, säger han.

Annons
 

Det kommer även att bli filmvisning på en storbildsduk på Rådhustorget. Det är konstprojektet Plattform/Konst på fältet som drivs av det konstnärsdrivna Galleri Rostrum i Malmö som visar en film som de spelat in på Koppargården.
– Vi tillbringade en dag där ute med att intervjua boende och få dessa att berätta om området och synen är en annan än den demoniserade bilden man får av stadsdelen i media, säger Christel Lundberg.
– Bland annat intervjuade vi fyra familjer i deras hem och fick ta del av deras bilder och berättelser om stadsdelen och resultatet av detta kommer att visas på Rådhustorget efter klockan 20.00.

Även på stadsbiblioteket firas rejält på kulturnatten. Som traditionen bjuder säljs utgallrade böcker ut för en spottstyver och dessutom bjuds på såväl fika på Café Ruth Oscars som fotoutställning av Caysa Molin. Det blir även pyssel och stickcafé samt Kulturlabbets utställning Kultursyn.
– Som vanligt är det gott om aktiviteter på biblioteket. Det blir även barnteater med Teater Pepino och dessutom blir det modevisning med kläder från 1960-1970-talen, säger Emeli Zeilon.

Ett annat lovvärt initiativ som man kommer att kunna ta del av under kulturnatten äger rum i Sofia Albertina kyrka. Där kommer en samling handbroderade dukar att sys samman och visas upp.
– De är sydda av kvinnor som kommer till oss på församlingshemmet på fredagsförmiddagarna. Det är kvinnor från hela världen och med erfarenheter och upplevelser i bagaget som de delar med sig av till oss. Det är både skratt och gråt, säger Ingegerd Dock från Svenska Kyrkan.
– Några av dom har broderat vars en duk under temat Den stora festen och det är roligt att se hur de tänkt, säger hon vidare.

Att skriva om allt som händer under kulturnatten låter sig inte göras. Det finns dock något för alla. Hårdrock i teaterparken, konstutställning på Galleri Gamla Staden av Bo I Svensson, Tobias Kühl, Christer Sandelin och Per Jahnke, konst och körmusik i Konsthallen, teater och dans på Kulturskolan, husverkstad och film på museet, jazz på Tages, fotoutställning med Anders Cöster på teatern och om stadsdelen Öster i Vänsterpartiets lokaler och massor av musik på Oikos bakom Rådhuset. Det är bara några av många arrangemang.

Hela programmet hittar du här (PDF).

Läs även:

  • Kreativitet är en gåva – Varsågod, säger Westerberg
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser