Annons

Guld till volleybolltjejer – Nu vill Kronan locka fler killar till sporten

Lag från hela Skåne var samlade för att spela säsongens första U15-volleybollsammandrag i Ystad. Som vanligt avgjordes tjejernas turnering i två klasser: grön och svart (efter nivå).
– Vi valde denna gång att anmäla alla våra lag till grön grupp, eftersom det var första sammandraget för säsongen och de flesta har inför denna säsong blivit uppflyttade från U13 till U15, säger Marie Saxne, ungdomsansvarig och tränare i Kronan VBK.

Kronan deltog med 3 lag, och 12 förväntansfulla tjejer begav sig tillsammans med föräldrar och coacher till Ystad i arla morgonstund. Och summeringen från dagen blev Guld till lag Kronan Svart, som bestod av Nike Fjätström, Moa Mellblom, Rakel Nilsson och Ebba Johannesson. I finalen besegrades Lund med 2-0 i set.
– Laget lyckades med bedriften att vinna samtliga matcher med 2-0. Massor med beröm till dessa duktiga tjejer. Otroligt starkt gjort, berömmer Marie Saxne.

Annons
 

Ytterligare ett Kronanlag, Kronan Gul, tog sig till semifinal, där man fick ge sig i en ren Landskronauppgörelse mot Kronan Svart. Efter en jämn och spännande bronsmatch fick man nöja sig med fjärdepriset. Kronan Gul bestod av Amanda Egvärn, Ronja Keijsner, Iris Carlsson Hagel och Julia Söderlindh.

Det tredje laget från Kronan knep sjätteplatsen. Detta lag bestod av Evelina Johnsson, Kajsa Kronberg, Rodaina Alrawi och Agnes Johannesson.
– En bra dag för Kronan och beröm till alla våra duktiga tjejer. Och även till föräldrarna som hjälpte till med rapportering och coachning, säger Marie Saxne och blickar framåt.
– Nästa U15 sammandrag arrangerar vi själva, i Landskrona Idrottshall lördagen den 30 november. Då kommer vi att ställa upp med lag i svart grupp och i pojkklassen. Gröna gruppen avgörs samtidigt i Kristianstad.

I övrigt är klubben igång för fullt med träning för barn i alla åldrar.
– Våra minstingar, som spelar Kidsvolley, ska snart iväg och spela turnering i Helsingborg. Här spelar man på tid och alla får medaljer. För närvarande har vi åtta pojkar och flickor som spelar och alla ser fram emot turneringarna med spänning. Dessa turneringar är fantastiskt roliga att åka på, och vi brukar inte hinna spela klart för dagen förrän barnen frågar efter nästa sammandrag, berättar Marie Saxne och förklarar vad kidsvolley är för något.
– Det kan man spela från cirka sex års ålder och det är en spelform som är indelad i Levels, där man ”levlar” efterhand som man blir säkrare med bollen. Efter sista leveln, level 3, går man över till 4-manna volleyboll med studs, som sedan spelas i U13 och U15. Kidsvolley är en sport där alla är lika delaktiga och man tränar koordination, bollkänsla och att fungera i grupp. Det är en av de sporter som växer mest just nu och runt om i Sverige ökar antalet deltagande barn lavinartat, säger tränaren som nu hoppas att få se fler killar.
– Vi i Kronan har lag i alla åldrar men vi har i nuläget inte så många killar igång i våra lag men vi skulle gärna vilja ha in fler så att vi kan få igång rena pojklag i alla åldrar. Så kom gärna och prova på. Och ta med en kompis eller två, säger Marie Saxne och ler.

Även Kronans U17/19-tjejer ska iväg och spela snart. Lördagen den 12 oktober åker de till Malmö för att möta övriga föreningar från Skåne. U13 spelar i Ängelholm söndagen den 20 oktober.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser