Annons

Kreativitet är en gåva – Varsågod, säger Dennis Westerberg

Dennis Westerberg, karnevalsgeneralen som nyligen producerat ”Sveriges längsta stadsfest”, föreläser om kreativitet, under Kulturnatten.

I filmsalen på museet kan man under fredagens kulturnatt ta del av Dennis Westerbergs visdomsord när det gäller kreativitet. Den öppna föreläsningen kör igång klockan 20.30, det vill säga bara kvarten innan Sveriges viktiga VM-kvalmatch mot Österrike tar sin början.

Annons
 

Hur ska du vara kreativ och locka folk till föreläsningen mitt under matchen?
– Ooops. Jag har helt missat att det är match. Oj. Jag får väl ta och förlita mig på att artikeln på Landskronadirekt når just alla dem jag vill ska komma och lyssna, säger Dennis Westerberg och rufsar sig i håret.

Under föreläsningen kommer han att ställa frågor och förhoppningsvis ge en del svar på:
– Vad är kreativitet, egentligen?
– Varför är det viktigt att vara kreativ?
– Hur blir man kreativ?
– Vilken roll spelar kultur, konst och artisteri i sammanhanget?

Dennis Westerberg tänker utmana bilden om vad det egentligen innebär att vara kreativ, och utlovar dessutom konkreta verktyg för att utveckla den egna kreativiteten. Vidare tänker han ge sin syn på vilken betydelse som kulturen, och de praktisk-estetiska ämnena har i sammanhanget.

Med denna vurm för kreativitet är det då inte märkligt att inte en enda förstelärare i Landskrona kommer från det praktisk-estetiska skrået?
– Hmmm. Om det är på det viset, bekräftar det bara det jag anser om hela ”förstelärare-prylen”, det vill säga att det är galet och dumt.

I förra veckan gästade Stadsbyggnadsförvaltningen filmsalen på museet och pratade om vilka visioner man har för staden 50 år fram i tiden. Är det kreativt att ta fram visioner som inte har någon chans att förverkligas?
– Det finns säkert tillfällen där det kan vara kreativt att ta fram visioner som inte har någon chans att förverkligas. Generellt sett tycker jag att de flesta av oss tappat vår förmåga att drömma. Fantasi är, i min bok, värt mycket mer än kunskap.

Inne på ämnet är det tydligt att den flitige Barcelona-resenären, Dennis Westerberg, har en arkitekt som förebild på det kreativa planet.
– Jag tycker att vi måste våga vara mer som Antoni Gaudi. Hur tänkte han när han skapade parken ”Parc Güell”, eller ”Casa Milà” och för den delen när han renoverade fastigheten ”Casa Batlló.  Hur tänkte han egentligen när han konstruerade kyrkan ”Sagrada Família”?

– ”Jag vill bygga en kyrka som vem som helst skulle kunna bygga”, eller tänkte han kanske på något annat sätt?”. Jag vet inte hur Gaudí tänkte. Faktiskt inte.  Möjligen tänkte han;  ”Jag ska konstruera en kyrka som alla i hela världen vill besöka, flera gånger. Och alla ska ropa ”Wow, shit…fantastiskt”.

Föreläsningen är gratis. Och vill man vara kreativ så hinner man ju se andra halvlek på TV.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser