Annons

Ingen vårdkris i Skåne hävdar regiondirektören

På torsdagsmorgonen var regiondirektör för Region Skåne, Jonas Rastad, på besök i Landskrona för att träffa anställda på Landskrona lasarett. Några besked om operationsverksamhetens framtid på lasarettet gavs inte. Istället talade direktören mer generellt om vården i regionen.
– Det var ett bra möte men vi pratade inte om operationsverksamhetens vara eller icke vara i Landskrona. Vi pratade mer allmänt om vårdprocessen och tillväxten inom sjukvården. Vi pratade även om hur vi kan bli bättre ambassadörer för vården eftersom det oftast är de negativa händelserna som hörs. Vi måste tala mer om hur bra vi är.

Media fick inte närvara på mötet idag. Dessutom ställdes nyligen ett besök av Regionrådet Henrik Fritzon (S) och fackförbundet Kommunal in på en sjukvårdsinrättning med hänvisning till att alla besök måste administreras via sjukhusledningen. På frågan om hur han ser på öppenheten och transparensen inom regionens verksamheter svarar han snabbt.
– Vi måste få ha en dialog utan tredje part. Det är så vi vill arbeta. Vad gäller politiska aktiviteter i våra lokaler så har vi stramat åt reglerna. Men dessa ska vara liberala. Jag tror att facket och Henrik Fritzon hade fått komma om de bett den aktuella sjukhusledningen om lov.

Annons
 

På sistone har vårdförbundet allt tydligare sänt ut signaler att medborgarna oroar sig för förlossningsvården, äldrevården, psykiatrin, barnsjukvården och akutsjukvården samt att politiken måste ta krisen i vården på allvar. Jonas Rastad hävdar dock att det inte är någon vårdkris.
– Jämfört med andra länder så har vi en bra vård i landet och i Skåne är vi tredje bäst i landet. Istället för kris så vill jag säga att vi står inför utmaningar. Vi måste få fler att utbilda sig inom vårdyrkena, såväl utbildningar för blivande medarbetare som internt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser