Annons

Naivister intar konsthallen nästa sommar

Under ett par års tid har det talats om och planlagts för att Landskrona skulle hysa ett större arrangeremang för europeiska naivister.  Till kommande sommar blir det av.
Det stämmer, säger Birthe Wibrand, konstintendent i Landskrona stad.

– Vi kontaktades av en grupp människor, bland annat PeO Olsson och Ingrid Lyckefors som frågade om vi ville visa en utställning med europeiska naivister på konsthallen. Det ville vi, säger Birthe Wibrand som därmed öppnar konsthallens dörrar mellan den 5 juli till den 24 augusti för en internationell naivistisk utställning.

Annons
 

– Vi har bjudit in 99 konstnärer och senast jag kollade var det runt  60-65 som accepterat inbjudan. De kommer konstnärer från hela Europa. De får delta med ett par bilder eller skulpturer, om de är små får de ha med fler.

På Galleri Naif på Islands Brygge i Köpenhamn träffar vi på Mia Cara som samtidigt som hon vaktar galleriet har påbörjat arbetet med sina tavlor som hon tänker ha med på utställningen nästa sommar.
– Det ska bli mycket trevligt att träffa kollegor från hela Europa i Landskrona, säger hon och pekar ut två påbörjade verk som hon tänker visa i konsthallen.

Det skall bli väldigt spännande. Tanken är att vi skall visa svenska naivister, äldre, på museet. Troligen på lån från Jönköpings länsmuseum som har en stor historisk samling med naivister, avslutar Birthe Wibrand.


Helsingborgaren PeO Olsson som är en av initiativtagarna till utställningen är uppväxt i Landskrona och i hans verk finns ibland bilder och minnen från barndomsstaden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser