Annons

Christer Strandberg hade alltid kul på jobb

Christer Strandberg, 70, har slutat med de kommersiella reklamuppdragen, men arbetar fortfarande med att formge böcker. När man hör honom berätta om sitt yrkesliv inser man att han trivts som fisken i vattnet med sitt värv. Just nu är den tidigare grafiske formgivaren och art directorn aktuell med utställningen ”Guldägg och några tjog lantägg” som invigs på Landskrona museums Rum för Reklam på söndag.

– Det var roligare förr. Dessutom enklare, säger han när vi vandrar runt bland urvalet av hans verk och stannat till framför en annons för Silverfjorden – skärgårdsfärjan som sommaren 1980 seglade till Köpenhamn. Annonsen visar den danska kungafamiljen glatt vinkande från en balkong under rubriken ”Till Köpenhamns centrum på bara 50 minuter”.
– Det hade aldrig gått att använda en sådan bild i reklamsammanhang idag. Utan lov dessutom, säger han och ler. Minnena poppar upp och Christer Strandberg minns hur han reste med färjans första tur den 1 juni och rent av den sista turen också den 18 augusti.
– Det var Åke Jönsson, Ralph Nyqvist och jag som skulle in och se Fremad Amager. De spelade alltid sina hemmamatcher på söndagar klockan 11. När vi skulle resa hem syntes inte färjan till. Jag hittade en telefonkiosk och fick ringt hem till min hustru. Hon fick gå ner till färjeläget i Landskrona och fråga vad som stod på. Ägaren hade varit och hämtat nycklarna, berättar han och minns att det var Utvecklingsstiftlsen och dess dåvarande direktör Börje Andersson som var uppdragsgivare åt annonsen för Rederi AB Silvia.
 – Se där. Där började du anteckna direkt, säger han och skrattar.

Annons
 

Även på danska sidan försökte man göra reklam för överfarten.
– Jag anlitade en kompis, Per Rasmussen. Han var dansk och skulle översätta lite text år oss. Han skrev att tidtabellen ”gæller fra den 8 juni – 31 Aug”.  Något som fick Politikens baksida ”ATS” – At Tenke Seg –  att nämna Silverfjord. De skrev: att nu går det minsann en ubåtslinje mellan Kvæsthusbroen och Ven. Gælle betyder som vi numera vet gälar på danska.

På tal om Köpenham så var det där Christer Strandberg utbildade sig på Tegne og Kunstindustriskolen åren 1964 – 1968.
– På den tiden fick man jobb direkt efter skolan, minns han som redan då hunnit med att praktisera på Tecknargården som då huserade på Nedre Gatan i Borstahusen.

Den nybakade reklammannen var engagerad i Skånelandsgillet som vid tiden kommit att bli mycket aktiv i frågan kring den lokala byggnadsdebatten och de hot som kom från grävskoporna. 1971 var det ”Falcks hörna” som stod på tur. Christer Strandberg tog fram affischen ”STOPPA RIVNINGSRASERIET!” som natten innan grävskoporna rullade fram klistrades upp överallt på och i huset.
– Om jag själv var med? Det minns jag inte.

En annan lokal affisch som finns med på utställningen är från 1990. Landskrona BoIS fyllde 75 år och föreningen firade med att bjuda på en match mot tidens stora lag, Liverpool FC.
– Idag hade det aldrig gått att göra en liknande affisch. Den hade varit överlusad med sponsorlogotyper.

Närmiljön har även kommit till användning i rikstäckande kampanjer.
På en bild med en bondgård från Fischer-Price ser vi Dagmar Munck af Rosenschöld.
– Och telefonen där lånade vi från dagiset på Sandvången. Ni ser att det är använda leksaker. Meningen var att visa att kvalitén höll i generationer.

Även en fyraårig lintott fick agera statist när Christer Strandberg skulle göra reklam för Scan Coins mynträknare. Med en spargris på flaket på trehjulingen var det få som då anade att sonen Torkild skulle bli bankman, innan politiken tog över.
Jag glömde berätta det för min mamma. Men när hon var tillsammans med honom på Sparbanken på Föreningsgatan gick det inte att bortförklara. Han satt uppsatt över hela lokalen.

I utställningen visas även kampanjer för bland andra Bong, Nordsjö, Ikea och Bibliotekstjänst men även i stort sett hela Christer Strandberg imponerande bokproduktion. Här hittar vi flera prisbelönta fotoböcker men även böcker om favoritresmålet Rom, kokböcker av Mannerström, blandat med flera verk av Åke Jönsson och paret Lewenhaupt.
– Ett 60-tal böcker har det blivit hittills, säger han och förklarar vurmen för fotoböcker.
– Minnet är det väl lite si och så med. Men fotominne det har jag, poängterar han och fortsatte att berätta ett otal minne till, men de spar vi till en annan gång.
 
Utställningen har vernissage på söndag den 29 september klockan 14-16. Utställningen invigs klockan 14.00 av Landskronabördige reklamprofilen Ola Obrant Andreasson som arbetar som copywriter och vd på den prisbelönade kommunikationsbyrån The Fan Club.
Utställningen ”Guldägg och några tjog lantägg” visas till och med den 26 januari 2014 på Rum för Reklam, Landskrona museum.


Christer Strandberg betraktar illustratören Jane Barks stora bild avsedd för tunnelbanan som gjorde reklam för vitaminer. Ständigt kommer nya historier fram i minnet hus den tidigare AD:n.


Christer Strandberg har genom åren arbetat på flera reklambyråer så som AAA-Bates, Lennart Bengtsson Produktion, Ahlqvist Görander, Ahlqvist & Co och McCann. Han har även hunnit med att formge ett 60-tal böcker.


– Kom nu här tjejer. Ni har gjort ett fantastiskt arbete med utställningen, sa Christer Strandberg och ville att bilden tillsammans med Annelie Ingvarsson och Åsa Karlsson skulle tas just så här. Eget beröm luktar PR, sa Red Top på DN och Christer gjorde almanackan i affischstorlek.


I bakgrunden skymtar reklamen för Nordsjö Färg. Det ena av dessa ”färgprover” gav Christer Strandberg honom ett Guldägg, ett reklampris som anses vara landets finaste och belönar den mest kreativa och bästa kommunikationslösningen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser