Annons

Lågkonjunktur både påskyndar och försenar bostadsbyggande

Byggandet av bostäder på bland annat Jönsaplan och Lägerplatsen ligger på is. Anledningen sägs vara den lågkonjunktur som råder. Därför kändes det en aning motsägelsefullt när stadsbyggnadsnämndens ordförande Börje Andersson (opolitisk på FP-mandat) på onsdagen uppgav att det är just den låga konjunkturen som gör att det är rätt läge att planera och bygga i norra Borstahusen.
– Man kan jämföra boende med bilar. De mest exklusiva bilarna är inte lika känsliga för lågkonjunkturer. Lyxbilar säljer alltid bra. Det är de som ska köpa bilar i mellanklassen och billigare som väntar och samma gäller bostäder. Läget på Strandbyn är sådant att det inte är lika känsligt för konjunkturer, säger han och fortsätter.
– Dessutom handlar det om timing, att kunna förutspå när det vänder. De som kan detta tror att vändningen i ekonomin kommer nästa år och då gäller det att planerna är klara så att man kan sätta igång.

Att det kommer att bli dyra lyxboenden på Strandbyn, det område som alltså ska bebyggas först, är inte meningen om man får tro Börje Andersson.
– Byggherrarna har sagt att de ska försöka få ett boende som har rimliga priser. Det som gör att intresset är så stort är läget, förklarar han.

Annons
 

Precis som då man byggde på Nyhamn är ett av målen att få höginkomsttagare att flytta till Landskrona. Det visade sig dock att det mest var Landskronabor som valde att flytta till Nyhamn.
Men på stadsbyggnadsförvaltningen är man optimistiska vad gäller nya kommuninvånare i norra Borstahusen.
– Det är faktiskt en hel del som på eget initiativ hört av sig till oss och sagt sig vara intresserade av att flytta till Strandbyn. Bara den senaste tiden så har jag fått förfrågningar från folk som bor i Åstorp, Höör, Lund och så sent som igår så var det en från Helsingborg som hörde av sig och ville veta mer, säger Johan Nilsson, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen och även stadsbyggnadsnämndens ordförande påstår sig ha fått samtal från intresserade.
– Det rör sig kanske om ett 15-tal. Jag är inte orolig, avslutar Börje Andersson.

Läs även: HSB, Derome och Veidekke ska bygga på campingen

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser