Annons

Ung sångerska från Kulturskolan antagen till spetsutbildning

Marta Cecilia Sälöen – lägg namnet på minnet.
Blott 16 år gammal har hon redan utvecklat en kraftfull stämma. En röst som gett henne en inträdesbiljett till spetsutbildningen på Heleneholms musikgymnasium i Malmö.
– Egentligen sökte hon till det vanliga musikgymnasiet men blev ombedd att även söka spetsutbildningen, säger Peter Cemjack producent vid kulturskolan i Landskrona.

Utbildningen har riksintag, det vill säga att ungdomar från hela landet har möjlighet att prova in. I denna konkurrens tog Marta en av platserna, och det i klassisk sång. Med sångstycken som Schuberts Ave Maria och Händels Lascia chio pianga visade hon juryn var vilken unik och vacker stämma hon har.
– Det kändes helt overkligt när beskedet kom att jag hade kommit in, sägerMarta  Cecilia Sälöen och medger att efter anspänningen kom det en och annan glädjetår.

Annons
 

Hennes musikaliska resa började i föräldrahemmet i Vadensjö. Redan som liten brukade hon sjunga ihop med mamma som spelade piano. I hemmet har musiken alltid haft en självklar plats. En dag satte mamman på operamusik. Dottern sjöng med och försökte matcha sångsolisten på inspelningen. När modern stängde av så fortsatte dottern.
– Mamma blev jätteförvånad när hon förstod att det var jag som sjöng, säger Marta Cecilia Sälöen.

2008 erbjöds hon, 11 år gammal, en plats på Kulturskolan i sång. Sedan dess har hon tagit lektioner för skolans sångpedagog Sara Samuelsdotter. På frågan vad lektionerna har gett svarar sångtalangen:
– Sara har lärt mig jättemycket. När jag började sjöng jag genom näsan och hade fel kroppshållning, minns hon med ett leende.

Att det var klassisk sång som gällde stod klart från början. Några av hennes förebilder är Birgit Nilsson, Sara Brightman och Andrea Bocelli.
Det hade varit fantastiskt att få uppleva en konsert med Bocelli, menar den unga sångerskan.

Framtidsplanerna handlar självklart om sång.
-Målet är självklart att kunna försörja sig på sången. Jag kommer att jobba målmedvetet under de kommande åren i Malmö. Sedan blir det förhoppningsvis högskolestudier kanske i Stockholm eller i utlandet. Parallellt med studierna i Malmö kommer jag att fortsätta ta lektioner på Kulturskolan i Landskrona. Det är ett väldigt bra komplement. Dessutom erbjuder Kulturskolan möjligheter att framträda live vilket ger en bra erfarenhet för framtiden, avslutar Marta Cecilia Sälöen som just nu håller på att repetera in ett stycke av Händels opera – Orlando!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser