Annons

Skolan mitt i byn invigd

För några veckor sedan började höstterminen för eleverna på Allvar Gullstrandgymnasiet i de nya lokalerna i före detta Dammhagsskolan. Den officiella invigningen var dock först på onsdagen. Efter ett tal av nytillträdda rektorn Kenny Andersson berättade författaren Åke Jönsson om skolans historia i staden och strax innan klockan 16 förklarade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg skolan som invigd. Eftermiddagen avslutades med en snabb rundvandring i de nyrenoverade lokalerna samt med underhållning av elever från estetlinjen och Kulturskolan på skolgården.
– Jag har varit igång här sedan slutet av juli men har inte bara varit på skolan, berättar Kenny Andersson.
– Jag har även varit runt i grannskapet och hälsat på hos föreningar och företag för att presentera mig och höra vad de anser om skolflytten och de ser det positivt. För att få en bra gymnasieskola så behövs det hjälp av omgivningen.

Landskrona var först i landet med att startar en kommunal gymnasieskola. Detta var 1908 och de första som tog studentexamen var tre år senare. Då låg gymnasieskolan i nuvarande Alléskolan och sedan dess har det flyttats runt en del. Det berättade Åke Jönsson under sig genomgång av utbildningsväsendets historia i staden.
1915 flyttade gymnasieskolan, eller det nya läroverket som det då hette, in i det nybyggda skolhuset i Dammhagsparken och där pågick utbildningen till 1971.
– Då gick jag ut gymnasiet här, sa Monica Sandell, rektor på Glumslövs skola.
Gymnasieskolan flyttade som bekant ut till Norrestad men är alltså nu tillbaka mitt i centrum.

Annons
 

Torkild Strandberg berättade om satsningen, inte bara på skolan som sådan, utan på hela området.
Skolan ligger i ett område som vi ska ändra förutsättningarna för. Här står vi inför stora sociala utmaningar och att vi nu flyttat hit gymnasieskolan är en markering som visar att vi ska lyfta området, sade han.

Vad den signalen innebär för Karlslundsområdet där det också finns sociala utmaningar och där ett flertal institutioner lagts ner de senaste åren, står skrivet i stjärnorna.


Rektor Kenny Andersson var först med att greppa tag i mikrofonen…


…innan Åke Jönsson bland annat berättade om hans kollegaJoakim Wilborn som var rektor på stadens Latinskola på 1500-talet. En man som efter avstängning från yrket fick en andra chans men försatte den då han satte sig upp mot överhetten och dömdes först till döden men ett straff som sedan omvandlades till livstidsfängelse på Bohus fästning.


Kenny Andersson guidade därefter runt i de ombyggda salarna.


I korridorerna sprang vi även på vår store idol, Sonny Johansson, som svarade för dagens assist.


Elevrådsordförande Karl Philip Nilsson är inne på sitt sista år på naturvetenskapliga programmet.
– Jag trivs redan mycket bra här, intygade han även om han ännu inte hunnit utnyttja närheten till centrum.


Invigningen flyttade sedan utomhus… och tur var väl det.


Skolan mitt i byn är äntligen invigd.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser