Annons

Oljemålningar och cigarrpressar under klubban

1950 bygge konstnären Lasse Johnsson från Värmland ett hus på Ven, ett ställe som han bosatte sig på permanent 1987 och som han bodde i till sin död 1992. På tisdag kan man ropa in två av hans oljemålningar då Skånes Auktionsverk arrangerar månadsaktion i sina lokaler på Ringvägen.
– Det intressanta är att konstnären skrivit lite om sig själv på baksidan av en av tavlorna. Där har han bland annat skrivit att anledningen till att han flyttade till Ven var att Selma Lagerlöf bott i Landskrona, säger Joakim Karlsson som kommer att hålla i klubban.

Månadens auktion bjuder på textilier, möbler, silver, keramik, konst, kinesiskt porslin, smycken och mer därtill.
– I avdelningen udda prylar har vi en cigarrpress. Jag skulle tro att det var tillverkaren som hade sådana för att få rätt form på cigarrerna, säger Joakim Karlsson och ler åt föremålet.

Annons
 

Som vanligt är där en hel del rop med anknytning till Landskrona och det rör sig inte enbart om konst.
– Vi har till exempel ett golvur i miniatyr. På foten är uret signerat Landskrona och förmodligen rör det sig om en souvenir från första hälften av 1900-talet. Jag är dock osäker om det är någon Landskronabo som tillverkat uret. I så fall har han eller hon varit väldigt duktig, säger Joakim Karlsson.

Auktionen på tisdag startar klockan 17. Visning sker på måndag mellan 13-19 samt på auktionsdagen från klockan 13 fram till att auktionen börjar.
– Jag vill också påminna om att vi närmar oss slutinlämning inför höstens kvalitetsauktion som äger rum lördagen den 16 november, avslutar Joakim Karlsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser