Annons

Heder och hämnd på teatern

Ikväll klockan 19.00 är det final för Teater Dront, fem avgångselever vid Fridhems Folkhögskola, som sedan den 15 juli huserat på Landskrona Teater. Det är dags för premiär av föreställningen Det ljuvaste, en teaterpjäs som är aktuell idag då den handlar om heder och hämnd.
– När man talar om heder och hämnd så är det många som tänker på invandrare men vi har alla en utbredd hederskultur. Det visar bland annat Susanne Bier i sin film Hämnden och det försöker även vi visa med vår pjäs, säger Martin Hendrikse, en av skådespelarna när Landskrona Direkt träffar dom på teatern.

Gruppen har just avslutat sitt genrep inför ett femtontal elever från Dammhagsskolan.
– Det är lite av vår målgrupp. Elever från nian och uppåt. Men även vuxna har mycket att ta till sig i vår pjäs, säger Ellen Malmberg utan att gå in i handlingen.

Annons
 

Pjäsen handlar i stora drag om hämnd, en inte nödvändigtvis negativ händelse.
– Det finns olika sorters hämnd. Den kan vara bra men ändå destruktiv, säger Madeleine Laine och förklarar.
– Det finns allt från den perfekta hämnden till Jesushämnden, som går ut på att man ska vända andra kinden till. Frågan är dock hur man ska återfå sin heder. Kan man få det genom hämnd? Många tror det.

Föreställningen kan ses av allmänheten idag, samt på fredag och söndag. Dessutom ger ensemblen fyra föreställningar för stadens niondeklasser.
– Vi hoppas verkligen att vi kan nå ut till den vanliga Landskronabon eftersom vi tycker att pjäsen är väldigt angelägen, säger Michael Forsberg och hänvisar eventuella biljettspekulanter till Ticnet.

Efter de sju föreställningarna skiljs de fem vännerna åt men de lägger inte ner Teater Dront för gott.
– Vi kör med ganska enkel rekvisita och kan sätta upp pjäsen med kort varsel. Därför stänger vi inga dörrar för att vi kommer att spela den fler gånger. Man kan väl säga att den läggs på is för tillfället, säger Jakob Bladh och skrattar.

Klart är dock att de fem kommer att satsa på en teaterkarriär trots det tuffa läget.
Det är naturligtvis jättesvårt eftersom man ska ha bröd på bordet men det finns så mycket att göra. Vi kommer nog alla att hålla på med teater i en eller annan form, säger Matrin Hendrikse och ingen av de fem utesluter att de kommer att stå på Landskrona Teaters scen i framtiden.
– Landskrona är en fantastisk stad. Samtidigt som det verkar som att kommunen satsar på kulturen så är Landskronaborna härliga. Delar man ut flyers i Malmö så hamnar dom ganska omgående i papperskorgen. Här i stan blir folk oftast glada om man kommer med lappar. De ber om fler att dela ut till kompisar och ska sprida budskapet vidare på Facebook. Dessutom är det en fantasisk stad som det händer hur mycket som helst i. Jag kan jämföra med Västerås där jag kommer ifrån. Den staden är tre gånger så stor som Landskrona men där händer inte hälften så mycket, avslutar Jakob Bladh.

Mer information:

Teater Dront på Facebook
https://www.facebook.com/teaterdront?ref=ts&fref=ts

Här köper du biljetter:
http://www.ticnet.se/search.php?tm_link=tm_header_search&language=sv-se&keyword=Teater+Dront


Passa på att se Teater Dront innan de lämnar Landskrona, för denna gången.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser