Annons

Stålhammar lägger pipan på hyllan

Daniel Stålhammar titulerar sig numera före detta fotbollsdomare. Den 38-årige elitfotbollsdomaren från Landskrona tog i helgen det definitiva beslutet att lägga pipan på hyllan.
– Det är kroppen som inte tål att vara på elitnivå. I framtiden får jag nöja mig med att springa motionslopp, typ helgens midnattslopp, säger han om beslutet att nu ge upp sin tonårsdröm.

Domarkarriären inleddes på Häljarps Idrottsplats i början av nittiotalet där Daniel Stålhammar, mest för att vara sjyst hjälpte till och dömde pojklagsmatcher, ditlockad av domarrekryteraren Bengt Larsson.

Annons
 

Han gjorde sedan något av en kometkarriär som elitdomare. Inte ens 30 fyllda dömde han sin första allsvenska match i den sista spelomgången 2002 i mötet Örebro SK – Örgryte IS (3 – 2). Ett drygt år senare stod det klart att han var en av sju svenska domare som erhållit FIFA-status och därmed fick döma på internationell nivå.
 
Det är många minnen han nu kan tänka tillbaka på under sina tretton år som elitdomare. Han fick vara med om övergången från amatör till att bli en av landets första professionella domare. Den imponerande meritlistan innehåller 186 allsvenska-, 73 superettan- och 73 internationella matcher som huvuddomare och ytterligare ett stort antal uppdrag som fjärdedomare.

– Roligaste episoderna är väl de som hänt utanför planen, säger Daniel Stålhammar och tänker leende tillbaka på karriären.
– Det finns många häftiga upplevelser. Här hemma är det kanske Hammarby- Helsingborg i cupfinalen 2010 som kommer att leva kvar längst. Det var en inramning det. Att döma Juventus i Italien är oförglömligt detsamma gäller även många av de EM- och VM-kvalmatcher jag dömt. Minns kanske speciellt en EM-kvalmatch i Belgien med 35 000 på läktarna, säger han och börjar bli varm i kläderna.
– Kvartsfinalen mellan Milan- Barcelona i Champions League som fjärdedomare är ett annat svårslaget minne. Sett som personlig utveckling och rent lärorikt har det varit att komma till Moldavien vid tre tillfällen. Det är en nyttig erfarenhet. Sen glömmer jag inte hur de firade som om de vunnit VM-guld efter en 1-1 match mot Grekland.

”Det mest häpnadsveckande måste
vara att jag aldrig dömt i England”

Men nu blir det inte fler matcher, inte ens på lägre nivå?
– Nej. Det är inte omöjligt att det kan bli andra sysslor inom fotbollen men som domare är det slut. Jag är fantastiskt nöjd, glad och stolt över vad jag fått uppleva i 36 europeiska länder under mina år på elitnivå, säger han och en ny tanke dyker upp i hans huvud.
– Det mest häpnadsveckande måste vara att jag aldrig dömt i England.

Daniel Stålhammar som innan han blev domare på heltid även hade ett säljjobb vänder nu blad.
– Jag är nu öppen för nya utmaningar men vad det blir återstår att se. Beslutet att sluta som domare är ju relativt färskt, säger han.

Hyllningskören på hans facebooksida är redan lång. Bland andra skriver tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet, Lars Åke Lagrell:
– Tack för många bra insatser!
Vi kan bara instämma.


Det är så här vi vant oss att se Daniel Stålhammar, som domare med stor pondus i fotbollsmatcher på hög nivå.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser