Annons

13 miljoner för ett öppet vattentorn

13 miljoner skulle det kosta att öppna upp vattentornet för allmänheten och samtidigt kunna servera en enkel fika. Det svaret har Marko Huttunen (M) fått. Det var under våren 2012 som moderaten lämnade in en motion vars ”att sats” var att tillsätta en utredning om att öppna det Nya Vattentornet för allmänheten. En motion som i januari i år något otippat vann gehör i fullmäktige sedan moderaten fått stöd från S, V och SD.

Nu har Marko Huttunen fått vad som beskrivs som en utredning i handen av teknik- och serviceförvaltningen. Detta för att han innan den går vidare till politikerna i nämnden ska kunna komma med ett utlåtande.
– Det är knappt ens en kostnadsberäkning, säger Marko Huttunen och är starkt kritisk till det utredningsmaterial som en konsultfirma gjort.

Annons
 

För 13 miljoner får man en nybyggd kaffestuga på 25 kvadratmeter 60 meter över vattenytan, en renovering av terrassens 1000 kvm samt två hissar.
– Jag förstår egentligen inte varför de vill att jag ska uttala mig i detta. Det är en majoritet i fullmäktige som vill ha till stånd en utredning. Att vi då ska behöva vänta ett halvår på att få ut tre sidor text, nio sidor fotografier och ett försättsblad, känns undermålligt. Var är de mjuka värdena som jag efterlyste i debatten? Vad skulle ett öppet vattentorn betyda för turistnäringen? Varför bara se till utgifterna, var är intäktssidan? Det var detta jag vill ha belyst i en utredning. Detta är under all kritik. Jag ser det snarare som en bilaga till en utredning, säger moderaten och viftar med den 13-sidiga ”utredningen” som förvaltningen valt att kalla det men som konsulten rubricerar som en ” ”TIDIG Kostnadsbedömning”

– Jag har pratat med personer i byggbranschen som dömer ut kostnadsberäkningen. Hur ska jag som lekman veta som gäller?, undrar Marko Huttunen som snarare har en känsla av att tjänstemännen inte tar fullmäktigebeslutet om en utredning på allvar.
– Vem på stadshuset tar ett samlat ansvar för att fler än teknik- och serviceförvaltningen kommer med i utredningen?, avslutar han.


Frågan är om ett öppet vattentorn förblir en dröm för Marko Huttunen och flera andra landskronabor.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser