Annons

September förlänger sommaren

Vi steg in i höstmånaden september med besked.  Det två första dagarna blev det till att sitta inomhus. Idag har vi bett Hans Lehrecke att titta genom sina anteckningar från sin privata väderstationen i Glumslöv och summera augusti månad.
– Medeltemperaturen  blev 17.2 grader vilket är något  varmare än en normal augustimånad, säger han som i vanlig ordning även förberett en del statistik från gångna år.
–  Hittills har augusti 1997 varit varmast med 21  grader  medan det var kyligast 1987.

Varmast var det den tredje augusti då termometern klättrade upp till 28 grader.
– Det var aldrig under tio grader. Vi ärvde värmen från juli, sedan sjönk den något men höll sig förvånansvärt jämnt i mitten av månaden  för att stiga den tjugofemte och sedan  bjuda på en relativt kylig avslutning. Nederbörden blev lägre än normalt  och kom i huvudsak mellan den elfte och tjugotredje.

Annons
 

Regning var det däremot  2006 då det föll  hela 240 mm, näst mest kom det 2009 med 132.
– Den extremt varma sommaren 1997 fick vi endast  3 mm, minns Hans Lehrecke som tycker det är märkligt är att  vi denna varma  sommar har  hört ytterst få åskknallar.
…och jag har inte upplevt någon hagelskur.

Har augusti varit en bra badmånad?
– Från badbryggan rapporterar bad- och hamnmästare Abbe att det varit en bra badmånad med rent vatten som varit fritt från maneter och andra element som stör badandet. Högsta badtemperaturen uppmättes den nionde med 24 grader. Mot slutet av månaden sjönk tempen till 18-19 grader.

Du brukar ha bra koll på bönderna. Hur har dessa det nu?
– Månaden  har  varit gynnsam ur skördesynpunkt och vetet har gett bra. Betorna och majsen behöver cirka 50mm. regn i lagom portioner för att skörden skall bli riktigt bra. Samma sak gäller den nysådda rapsen.  Någon liggsäd har det inte varit fråga om. Vallskörden blev på grund av torkan dålig.

Och hemma hos dig själv. Hur prunkar det i din trädgård?
– Efter julitorkan har gräsmattorna åter börjat grönska. Rosenskäran prunkar som vanligt och gör promenaden genom trädgården till en färgupplevelse tillsammans med solrosen som funnits att beskåda på Direktens första sida samt på Planket.  Det är inte bara solrosen som gör att gul är den dominanta färgen. Rudbeckian, gullris samt jordärtskockan hjälper till. Den senare bjuder på sig både ovan som under marken. Jordärtskockan med smör är en delikatess. Plommonen bär i år ovanligt dåligt, något i blomningen stämde inte och det ser inte ut att bli mycket bättre med äpplena. Märkligt går Åkeröträdet mot strömmen . Mälardalsäpplet har inte känt sig riktigt hemma men det har aldrig burit så mycket som i år. Vad jag saknar är fågelsången och då framför allt koltrastens. På grund av den sena våren förlängde den sin melodiska sång med några dagar men i början av månaden sjöng den på sista versen.

Har månaden bjudit på några märkligheter?
– Augusti och sommaren i övrigt har varit varmare än normalt men sommarens max.temp har varit relativt låg i hela landet. Varmast i Sverige var Ängelholm den tredje med 31.3.

– Vi nuddade vid tropisk natt men den blev aldrig verklighet.  Den nionde var det -2 i Lappland och i Jönköping uppmättes endast +2 den tjugofjärde. Helsingborg kunde den fjortonde stoltsera med 77mm. medan vi bara fick knappt 7 mm.
Naturens elakingar getingar, mördarsniglar, maneter samt åska har lyst med sin frånvaro. Även fjärilar har det varit sparsamt med.

Hur blir då september?
– Meteorologiskt  sett är september en sommarmånad. Det gäller inte minst vid Östersjön och det är inte fel att njuta av en sensommarsemester på någon av öarna. Min gamle mormorsbror brukade njuta av en sensommarsemester på Bornholm.

– Årets september startade med lite ostadigt väder men det stabiliseras snabbt och vi ser ut att få en fin första hälft av september även om det inte blir lika varmt som 1958, då man i början av månaden uppmätte 25 grader i Storlien.  Låt oss glädjas  åt den förlängning av sommaren som vi även ser ut att få i år,  avslutar Hans Lehrecke och vi kan inte annat än att hålla med.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser