Annons

Stadsarkitekterna som formade staden

Höstsäsongen är igång på Landskrona museum. Torsdagen den 5 september kickar programmen igång på museet. Först ut är ett föredrag i anslutning till utställningen Ritat. Utställningen är en av flera jubileumsutställningar på museet och handlar om Landskronas arkitektur och de arkitekter som verkat i staden.

Två av de arkitekter som satt flest avtryck är Fredrik Sundbärg och Frans Ekelund. På torsdagens program blir det fokus på dessa. Det är docent i arkitekturhistoria Anna Maria Blennow som kommer och berättar om Landskronas två första stadsarkitekter.
 
Fredrik Sundbärg kom 1901 som förste stadsarkitekt till den expanderande industristaden och fick i uppdrag att rita de monumentalbyggnader som skulle ge staden status. Han utformade även den stadsplan som kom att binda ihop stadens olika delar.

Annons
 

Frans Ekelund fortsatte i Sundbärgs fotspår 1913, men fick under första världskriget ta itu med den allvarliga bostadsbristen. Han var verksam under lång tid och ritade allt från kolonistugor till bostäder och institutioner med en stark känsla för stadens sammanhang och helhet.
Anna Maria Blennow arbetade under några år med bevaringsplaner för Landskrona under 1970 och 80-talen, och fick då upp ögonen för Landskrona. Hennes doktorsavhandling kom sedan att handla om just stadsarkitekternas epok.

Föredraget börjar kl.18.30 i museets filmsal.


– Passa också på att titta på utställningen Ritat. I anslutning till utställningen blir det under hösten fler föredrag, vandring med mera. Välkommen till en härlig höst på museet, låter museichef Elisabeth Arvidsson hälsa.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser