Annons

Färgglatt och grått i konsthallen

Endast ett fåtal av konsthallens mellanväggar är uppsatta i den vackra salen inför helgens vernissage då Lars Englund och Peter Frie visar upp sina verk.
– Det är en fantastiskt vacker konsthall, säger Peter Frie då han och vännen och konstnärskollegan Lars Englund tar emot pressen.

De båda är klädsamt blygsamma i sina konstnärsroller men konsthallens chef Birthe Wibrand sparar inte på superlativen.
– Det är en fin utställning av två av Sveriges bästa konstnärer. Vi är mycket stolta, säger hon och förklarar att de båda har ställt ut och finns representerade i gallerier, museer och konsthallar runt om i världen.

Annons
 

På väggarna hänger stora och små landskapstavlor av Peter Frie som förmedlar en mjuk och varm bild av det svenska landskapet.
– Peters konstnärskap är som en länk mellan det klassiska och det moderna. Verken är tidlösa men eftertänksamma och direkta. Det finns ett yttre och ett inre landskap, en suggestiv atmosfär. Det finns inga människor i landskapen men de är inte ödsliga, man sugs in i bilden. För mig finns en frid i bilderna samtidigt som det finns en spänning, en längtan, en oro, säger Birthe Wibrand.
– Det är dit jag längtar, drömmer om att få vara, säger han och blickar ut över sina verk.
– De föreställer dock inga specifika platser utan de är fragment av vad jag sett på olika platser. Tavlorna är målade i en ateljé utan fönster, säger Peter Frie och ler.

I några montrar men framför allt på de stora golvytorna i konsthallen står Lars Englunds skapelser.
– Lars Englund hade sin första utställning på Lilla Paviljongen i Stockholm 1953. Han har skapat ett antal nonfigurativa verk och experimenterar med olika material, som plast, stål, aluminium och kolfiber. Enkla grundformer som sfärer och cirklar återupprepas och sammanfogas till organiska objekt enligt mottot Pars pro toto (delar för helheten), säger Birthe Wibrand.
– Nja, det där med mottot är det väl lite si och så med nu för tiden, säger Lars Englund som ställer ut såväl gamla som nya verk.
– Det är verk från de senaste femton åren.

Båda konstnärerna är inflyttade till Skåne. Lars Englund bor i Jonstorp och Peter Frie i Båstad. Några gemensamma utställningar har de inte haft tidigare.
– Vi har varit samtidigt på någon samlingsutställning men vi har aldrig ställt ut tillsammans såhär tidigare. Det ska bli spännande, säger Lars Englund.

Utställningen visas från den 31 augusti till den 13 oktober. Vernissagen äger rum imorgon lördag kl 13.00 – 17.00. Invigningen är klockan 13.30 av Magnus Jensner, chefsintendent Artipelag.
Båda konstnärerna deltar också på vernissagen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser