Annons

Ingen förskola i det gamla Selma-huset

Det blir ingen förskola i gamla Selma-huset på Kungsgatan.
Igår avslog en enig stadsbyggnadsnämnd bygglovsansökan. Tankarna att öppna en fristående förskola i den anrika lokalerna faller därmed.

Det så kallade Selmahuset eller Haijska huset uppfördes 1769 åt köpmannen Philip Jacob Haij. Huset har en rik historia och var bland annat bostad  åt Johan Ödmansson under hans dryga 25-åriga tid som borgmästare i Landskrona i mitten av 1800-talet. Här arbetade sedermera Selma Lagerlöf under tio år som lärarinna då Elementarskolan flyttat in i byggnaden. Det var förövrigt på vinden som Gösta Berglings saga en gång författades. Många av dagens landskronabor minns att lokalerna inhyst Landskrona Posten.

Annons
 

Byggnaden som är rödmarkerad i Landskronas bevaringsplan ansågs inte lämpad som en förskola i allt från kulturmiljösynpunkt, trafiksynpunkt, utemiljö, handikappstillgänglighet och rent av barnvagnstillgänglighet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser