Annons

Bokmässa i december

Nu får landets största kulturevenemang, Bokmässan i Göteborg, en lillebror i Landskrona. Den 10 december arrangeras en bokmässa i Landskrona Idrottshall som förväntas gästas av 6000 personer. 1870 nya böcker kommer då att presenteras, verk skrivna av lika många grundskoleelever i Landskrona.
– Får jag den dagen välja att gå på Nobelmiddagen eller Bokmässan i Landskrona är valet enkelt. Självklart ska jag vara i idrottshallen, säger projektledare Christian Olsson vid utbildningsförvaltningen i Landskrona.

– Detta är ett led i det entreprenöriella lärandet i grundskolan vilket är ett fokusområde. Det stärker självkänslan och ger eleverna en inblick i vad de vill med sin framtid. 1870 elever, alltså någonstans i närheten av varannan grundskoleelev i Landskrona, kommer under tre månader i höst att skriva en bok som sedan trycks upp och presenteras på mässan i december, berättar Christian Olsson.

Annons
 

Från början var det tänkt att 600 böcker skulle produceras under jubileumsåret men efter att idén presenterats för rektorer och lärare har intresset visat sig vara tre gånger så stort.
– Vi utbildar nu 80 lärare, företrädesvis svensklärare, i konceptet så att dessa kan leda projektet ute på skolorna.

Böckerna kommer att vara på minst 24 sidor, med hård rygg i A5-format och trycks upp i två exemplar.
– Varje elev har sedan möjlighet att ta upp beställningar och trycka upp fler exemplar.

Utbildningsförvaltningens kostnad för boktryckningen är beräknad till 120 kronor per elev.
– Det är välinvesterade pengar. Detta kommer att göra underverk, utbrister Christian Olsson entusiastiskt och förklarar.
– När eleverna får sin egen produkt i handen kommer de att vara oerhört stolta. Det är inget fel på elevernas kreativitet. Vi kommer att ro hela projektet i land, säger Christian Olsson som när vi pressar honom klämmer fram att han faktiskt själv skrivit en bok en gång i tiden.
– Den handlade om fjärilar.

Med tanke på att 1 555 journalister och fotografer var ackrediterade på Bokmässan 2012 ansöker Landskrona Direkt redan här och nu om en ackreditering till den 10 december.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser