Annons

Fotofestivalen en publiksuccé

Tre dagars festivalande tar på krafterna och än mer om man varit konstnärlig ledare för en alldeles purfärsk fotofestival med ambition att på sikt kunna mätta sig med de riktigt stora.
– Jag är så sjukt nöjd idag. Alla i fotobranschen var här och du skulle hört alla lovord jag fått. Det är en formidabel succé, säger Thomas H Johnsson och berättar lyriskt om responsen som Landskrona Fotofestival redan hunnit få.
– Staden i sig fick veta hur vacker och lämplig den är och någon menade rent av att hela fotobranschen borde flytta hit.

Då kan man på allvar säga att Landskrona nu är med i racet om bilden?
– Onekligen. Fotostaden börjar göra sig känd i landet.

Annons
 

Kan du redan nu garantera att det blir en uppföljare nästa år och kanske också åter därpå?
Det är inte jag som fattar det beslutet, svarar Thomas H Johnsson och vi bollar frågan vidare till stadens kulturchef Göran Nyström.
– Det ska erkännas att jag hade rejält med fjärilar i magen i torsdags. För även om många lovat komma så vet man ju aldrig. Nu kom betydligt fler än så. Vi måste säga att det rent av blev en publiksuccé. Det var övervägande tillresta som gästade staden och festivalen. Bara under fredagens vernissage i konsthallen kom 340 gäster. I modern tid har inte så många gästat konsthallen vid ett enskilt tillfälle. Vi har definitivt något att bygga vidare på och naturligtvis påbörjar planeringen för Landskrona fotofestival 2014.

På alla festivaler upptäcker man något nytt och spännande vad var då kulturchefens favoritögonblick?
Jacob Sobols bilder och artist talk. Vi hade plats för 35 personer i Konsthallen och tvingades flytta arrangemanget till museets filmsal. Det var knökfullt och han berättade på ett fantastiskt sätt om sitt fotograferande, svarar Göran Nyström och skyndar sig att tillägga att även Hanna Modigs bilder gjorde stort intryck liksom att det var så många ungdomar som kom hit och deltog vid föredrag och utställningar.
– Vi hade sex tält på campingen som vi upplät åt festivalbesökarna. Detta är bara början.

Nedan följer Landskrona Direkts samt några läsares sammanfattning av festivalen i bilder.


Läsarbild: Bo Madsen


Läsarbild: Bo Madsen


Läsarbild: Bo Madsen


Läsarbild: Sofie Turesson


Läsarbild: Anders Cöster


Berndt Rosén taggade #ladirekt på Instagram.


…det gjorde också Sofie Turesson i en paus i fotofestivalen.


Direktens krönikör Jonas Arancic sprang under fredagen på redaktör Persson på stan. Något som även det hamnade på Instagram under taggen #ladirekt.


Även vi själva har ett konto på Instagram där vi brukar lägga ut aktuella bilder tagna enbart med mobiltelefonerna. Följ oss gärna där på ”ladirekt”.


Hos Mike Magner på Speakers Corner kunde man både kolla bilder och ta sig en pilsner. Thor-Björn Johanssons New York-reflektioner hänger kvar även denna vecka.


Hos Kela på Kasernplan hängde Marie Rosenqvist dubbelexponerade bilder tagna med långa slutartider.


…utanför entrén gjorde vi en festivalupptäckt – Mullbär.


Danske fotografen Jacob Aue Sobol var Direktens fotografs favorit bland utställarna.


Plötsligt stöp en halvmaratonvinnare framför våra fötter. David Nordqvist från Trångsvikens IF var rejält medtagen efter sitt segerlopp.
– Jag är inte van att springa i sådan här värme som ni har här i södern, pustade han fram.


Ur högtalarna strömmade skånsk country.


Tre dagars festivalande tar ut sin rätt.


Få känner till att det finns en riktig bra affär för fotoböcker i Landskrona.


Även en konstnärlig ledare behöver käka. Utöver pizzerian på Nygatan så fanns det inte mindre än sju gallerier på gatan under Landskrona Fotofestival.


JH Engströms film om och med Anders Petersen var en riktig höjdare under festivalen.


JH Engström visade även upp bilder ur sin nya bok Sketch of Paris, vilken förövrigt hade sin realese under festivalen. Succé, då den sålde slut i ett nafs.


På slaget klockan 17 på söndagen plockade Göran Nyström ner banderollerna men hann innan dess utlova att det blir en fotofestival även nästa år. I förgrunden kommer Dennis Brandt cyklande.


Nu får vi vänta ett år till nästa fotofestival i Landskrona. Under tiden är du alltid välkommen att skicka dina bästa Landskronabilder till oss. Gör du det via Instagram så är taggen #ladirekt – det går också alltid bra att mejla oss på info@landskronadirekt.com.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser