Annons

Ska-legend tillbaka i Landskrona

Hur många som såg den nästan mytiska kultspelningen på Gränden 1996 när Skalatones stod på scenen tillsammans med Johan Zachrisson, mer känd som Zilverzurfarn, gitarrist i Dag Vag, samt legendaren Charley Anderson från The Selecters vet ingen.
Idag är gänget tillbaka, sånär som på Zilverzurfarn.
– Charley har flyttat tillbaka till Europa efter ett antal år i Latinamerika, säger Niklas Anderberg, före detta bassist i Skalatons och numera i Mobsters vilka svarar för fredagens arrangemang.
– Den sista spelningen vi gjorde tillsammans var runt 2000. Minns inte om det var i Köpenhamn eller här i Landskrona. Men det är jättekul att vara tillbaka, säger Charley Anderson när han kom upp en sväng på redaktionen på torsdagseftermiddagen.

Efter tiden i Skalatones flyttade jamaicafödde Charley Anderson från Rom till Nicaragua och sedan styrdes kosan såväl till Panama som Colombias huvudstad Bogota.
– Min fru jobbar för FN-organet WFP, World Food Program, och det har varit det som styrt, säger Charley Anderson.

Annons
 

Han har dock inte på något vis legat på latsidan. Tvärtom. Han berättar i ett rasande tempo om olika projekt som han varit involverad i. Det gäller allt från slummen i Bogota och oljan i Sudan till AIDS-frågan i Afrika och det faktum att onda krafter mer eller mindre tvingar kvinnor i fattiga länder att sluta amma och istället ge barnen modermjölksersättning.
– Det finns så mycket att göra där ute. Det är en galen värld vi lever i, säger Charley Anderson som många gånger använt sig av musiken för att påverka.
– Det är mitt sätt att arbeta. Jag har gjort en hel del med massor av olika artister, såväl unga som gamla. Jag spelade tillexempel med en 16-årig svensk i Nicaragua. Han heter Olle och han var son till Sveriges ambassadör. Vi gjorde då något som hette Truth and righgts och det handlade om förtrycket av kvinnorna i världen.

Charley Anderson, som hunnit fylla 59 år, berättar om såväl namn som platser och händelser haglar och det kan skrivas en bok om hans liv. Men det får bli en annan gång. Nu väntar en spelning på Gränden i kväll.
– Det blir 25 låtar i rad. Vi börjar med Mobster och efter tio låtar kommer Charley in och då kör vi några klassiker med Selecters. Sedan kommer även Michael ”Svegis” Svegbrandt upp på scenen och då blir det Skalatones. Detta varvat med ska-klassiker, säger Niklas Anderberg och Charley Anderson skrattar.
– Jag hoppas att få se ett fullt Gränden. Jag minns den förra spelningen väl och hoppas på något liknande idag. Vi kommer att ge er 30 år av Too Much Pressure, säger han innan de båda med redaktionen hack i häl beger sig till replokalen för en snabb genomgång av vad som ska spelas.

Efter att va varit där en stund för fotografering och tjuvlyssning kan vi lova att det inte kommer att sparas på krutet ikväll. Dörrarna öppnas klockan 21.00 och cirka en timme senare är det dags för livemusik. Innan och efter spelningen blir det ”gammel-ska” i högtalarna som presenteras av DJ:n Johan Malm.


Det var glada miner när de gamla kompisarna träffades efter cirka 13 år. Charley Andersson kramade om såväl Mikael Salonen som Niklas Anderberg innan de gick in i replokalen.


En liten föraning om vad som komma SKA?


Det var fart och fläkt i replokalen för att få rätt på alla sladdar innan repetitionen.


Det är tajt och bra.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser