Annons

Matchen som inte kunde avgöras ens på straffar

En mycket märklig fotbollsmatch utspelades på Idrottsplatsens B-plan på onsdagseftermiddagen. På den en planhalvan stod det amerikanska collegelaget  Long Island University och på den andra en skånekombiantion bestående av spelare från Landskrona BoIS, Helsingborgs IF, Ängelholms FF och Höganäs BK.

Det märkliga i detta var väl att se HIF:are spela fotboll iklädda BoIS-tröjor. Men det skulle komma fler konstigheter.

Annons
 

De som trodde att det skulle bli en snäll och vänskaplig träningsmatch trodde fel. Det satsades rejält och samliga spelare på plan visade att de inte skulle lägga några fingrar emellan. Så värst många sura miner var det dock inte och när ”BoIS” gjorde 1-0 genom Måns Carlsen (utlånad från ÄFF till Höganäs BK) var det mungiporna upp i ”hemmalaget”.

Något senare hade BoIS en boll, till synes, inne i mål. Domaren, Jonas Ljungberg, blåste dock avvärjande. Bollen träffade ett hjul innanför stolpen och därmed skulle inte hela bollen ha varit över mållinjen.
– Helt korrekt dömt, intygade domarveteranen Bosse Holmqvist.

I andra halvlek kvitterade det amerikanska collegelaget, vars spelare till stor del kommer från Skandinavien, och det var kanske inte helt orättvist även om de randiga var bättre.

De grönklädda gästerna fick sedan ett gyllene tillfälle att göra 2-1 på straff. Det som föregick var dock något ytterst ovanligt. ”BoIS” målvakt, Ludvig Rhodin (HIF) var ute och skulle avstyra en kontring och fällde samtidigt en motståndare. Domaren pekade på straffpunkten och gav Rhodin ett gult kort. Målvakten sade då vad han tyckte om domaren vilket renderade i en utvisning. Nu hade ”BoIS” ingen reservmålvakt på plats så motståndarnas coach Anders Lindberg (jodå, han var svensk) bad domaren låta Ludvig Rhodin fortsätta matchen. Detta sade domaren ja till under förutsättning att han fick en ordentlig ursäkt. Så skedde och målvakten plockade därefter rent av straffen.

Efter 90 minuter blåste Jonas Ljungberg i pipan och alla trodde att matchen slutat 1-1.
Amerikanerna ville dock annorlunda för oavgjorda resultat är inte gångbart i USA:s collagefotboll. Hastigt beslutades då att låta matchen avgöras på straffar, något som ingen hade något emot och fem spelare i vardera lag togs ut. När dessa slagit sina straffar stod det fortfarande oavgjort och straffsparkarna fortsatte. Länge.
Så länge pågick straffläggningen att spelarna till slut fick acceptera att matchen slutat oavgjort. Vad den slutade vet nog ingen.
– Det var en bra match med ett märkligt slut, konstaterade Anders Lindberg som varit i USA i 15 år.

Noterbart är även att en av ”amerikanerna” är från Landskrona.
– Jag har tidigare spelat i BoIS j-lag och varit och nosat på en plats i a-truppen men för drygt ett år sedan åkte jag till USA för att studera och jag är inne på mitt andra år nu, säger Elias Johansson som spelade högerback i den första halvleken.


Den skånska konstellationen ledes av Rossi Eterovic. Hos collegelaget spelade landskronasonen Elias Johansson högerback och han coachades av Anders Lindberg som en gång i tiden själv var e lovande ungdomsspelare i MFF innan det också blev en kort sejuor i schweiziska Grasshoppers.


Elias Johansson gör sitt andra år på Long Island University.


Det smällde rejält i närkamperna. På bilden är det HIF:aren Rabie Salem i BoIS-tröja.


Ängelholmaren i Högans Måns Carlsen gjorde ”BoIS” ledningsmål mot amerikanerna.


Belvin Licina visade med tydlighet att han är nära en startplats i A-laget.


Jonas Ljungberg blev överrumplad av intensiteten i matchen.
– Jag blev lite tagen på sängen, säger han och menar att spelarna var väldigt taggade för att vara en träningsmatch.


Ludvig Rhodin ber domaren om ursäkt för sitt ovårdade språk…


… kunde klistra den påföljande dåligt slagna straffen.


I slutet av matchen hade Albert Berisha (HIF) ett snyggt avslut som träffade klockrent i ribbkrysset.


1-1 efter fulltid. 4-4 efter ordinarie straffar.
Jag har inte en susning om vad det slutade mer än att det blev oavgjort. Matchen skulle inte dokumenteras. Därför höll jag bara koll att allt gick rätt till, säger Jonas Ljungberg.


Hörnflaggor och annat plockades undan och hade inte domaren blåst av så hade de antagligen stått kvar ännu.. nästa gång får det avgöras med slantsingling eller varför inte en kluns.


Efter straffsparksläggningen tog sig assisterande domare Amir Jakirlic tid att förklarar det bortdömda målet då bollen träffade hjulet. Visst har han rätt i att hela bollen inte är över mållinjen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser