Annons

Headhuntad rektor på BoIS Fotbollsakademi

I måndags var eleverna på Landskrona BoIS fotbollsakademi, före detta Dianaskolan, tillbaka i bänkarna. Den som hälsade ungdomarna välkomna var rektor Fredrik Andersson som gjorde sin första arbetsdag med eleverna.
– Jag har haft två veckors försäsongsträning med mina lärarkollegor och därför kändes det kul att äntligen få sätta igång på allvar, säger Fredrik Andersson.

Vad har du för bakgrund som gör dig lämpad till en rektorsplats på en fotbollsakademi?
– En av anledningarna till att de kontaktade mig och ville ha mig till rektor var att jag kom på andra plats i en sorts tävling som heter innovativa skolledarpedagoger och som hålls av Lärarförbundet och Microsoft. Det har blivit så uppskattat att jag åker runt i landet och håller föredrag i ämnet lärande.

Annons
 

Vad har du för fotbolls-CV?
– Det är inget att skriva hem om. Tvärtom faktiskt. Jag spelade från börjani Ängelholms FF. Där var jag till 1991 och då låg dom i division fyra. Efter det har det gått, om inte spikrakt, så i alla fall uppåt för ÄFF, säger rektorn och skrattar.
– Sedan gick jag till Förslöv och det gick inget vidare där heller.

Kommer eleverna att märka någon skillnad på grund av ditt sätt att arbeta?
– Ja. Vi har gjort en del förändringar. Vi har, precis som tidigare, två fotbollspass i veckan men från och med denna terminen så kan man köra ytterligare två pass genom elevens val. Dessutom har vi utökat timplanen och har nu fler lektioner än vad som krävs. Vi kommer även att göra om schemat så att vi har längre pass. I stället för att ha 40 minuter i ett ämne och sedan 40 i ett annat så kör vi ett eller två ämnen på förmiddagen och det samma på eftermiddagen. Detta i kombination med att vi ger feedback direkt till eleverna är enligt forskningen är en extrem framgångsfaktor.

Är där andra förändringar på gång?
– Vi har förstärkt pedagogtruppen med stjärnor från andra skolor. Vi arbetar under det vi kallar ”tillsammansperspektivet” då alla pedagoger har mycket gemensam tid vilket innebär att vi kan vara längst fram i utvecklingen.

Avslutningsvis, Varför bytte man namn från Dianaskolan till Landskrona BoIS fotbollsakademi?
– Det frågade jag också när jag började men jag har inte fått något egentligt svar. Det får ni fråga styrelsen om. Men jag tycker att Landskrona BoIS Fotbollsakademi är bra. Det är ju just de det är. Vi är en fotbollsakademi med modern syn på pedagogik och fotboll och ger varje enskild individ möjlighet att utvecklas så långt det möjligtvis, både på och utanför plan, avslutar Fredrik Andersson.


Fredrik Andersson poserar framför den helt nymålade väggen på sitt tjänsterum.
– Det blev riktigt fint, tyckte han när Landskrona Direkt hälsade på.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser