Annons

Ny hjälpsändning på väg till Lettland

Imorgon bitti sätter sig Gun Andersson och Kerstin Halldin på planet till Lettland. Målet är en liten by som heter Tukums. Samtidigt rullar en lastbil fullastad med cirka 10 ton material i form av kläder, skor, husgeråd, skolmaterial med mera mot samma destination. Mottagare är Mission Pakapieni som kommer att dela ut allt till behövande familjer och institutioner runtom i Lettland.

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen samlades ett femtontal representanter från ett par av stadens Lionsföreningar utanför de lokaler i Koppargården som sedan många år varit bas för ett insamlingsarbete för behövande i Lettland.
– Nu väntar vi bara på att lastbilen ska komma så att vi kan börja lasta, säger Gun Andersson som varit den som ansvarat för allt praktiskt arbete.

Annons
 

740 kartonger, märkta med innehåll och vikt, står uppstaplade i en snitslad bana i källarlokalen.
– Allt är packat perfekt för att det ska bli så lätt som möjligt att fördela och packa upp när sändningen kommer fram, fortsätter hon.

Kerstin Halldin, som för övrigt bor 30 mil från Landskrona, ansvarar för det administrativa och en stor del av kontakterna med såväl bidragsgivare som kontakter i Lettland.
– Det är ett jobb som jag gärna gör. Men Gun gör det tyngsta jobbet. Den dagen hon slutar med detta som blir det inga fler sändningar om ingen annan tar över, säger Kerstin Halldin med allvar i rösten.

Hjälpbehovet är fortsatt stort och sändningarna till Lettland , som startade 2003, har blivit mycket uppskattade.
– Det går inte med ord att beskriva hur många har det i Lettland. Förra året hälsade vi på en man som bor ensam med sina fyra barn. Då han blev lämnad av sin fru tvingades han säga upp sig från sitt arbete och bor nu med barnen i en lägenhet utan vatten och toalett. Brunnen och toan finns på gården. Andra har kaminer som enda värmekälla och har vaderat sina ytterdörrar på vintern. Man tror knappt sina ögon, säger Gun Andersson och berättar om en annan händelse som etsat fast sig på hennes näthinna.
– Det var en flicka som fick en docka på sin 6-årsdag och både hon och hennes mamma grät av lycka. Just dockor är något som vi samlar in mycket av. Vi har en som brukar vara här nere hos oss och gör vid dockorna. Hon tvättar dom och borstar deras hår för att sedan packa ner dom i påsar tillsammans med dockkläder.

Det är dock långt ifrån allt som hamnar hos privatpersoner.
– Det är även institutioner. Vi har bland annat två sjukhussängar som ska till ett hem för utvecklingsstörda. De ska även ha en hel del annat och det är alltid lika kul att komma dit. De sprudlar av glädje då det är rena julafton för dom, säger Kerstin Halldin.

Insamlingsverksamheten har en lång historia och startade 1991 genom Elsa Kittel, då med mottagarländer som Rumänien och Estland. Efter hennes bortgång 2009 har verksamheten fortsatt .
– Jag håller på så länge Kerstin är med. Vi är ett radarpar. Dessutom tackar vi naturligtvis även alla våra bidragsgivare. Utan deras välvilja blir det inga sändningar, säger Gun Andersson och skrattar och med tanke på det engagemang de båda lägger ner så lär hjälpsändningarna fortsätta.
– Just frakten är löst för ett par vändor till. Vi hade ett antal gamla vykort som Joakim Bengtsson som brukar vara med på Antikrundan hjälpte oss att sälja på auktion. Och då fick vi in hela 39 000  kronor.


Kerstin Halldin visar att man redan innan tisdagens sändning gått iväg har påbörjat nästa.


Många mottagare skickar tackbrev och bilder. Något som de båda entusiasterna arkiverar väl.


Det är en snitslad bana av kartonger i källaren på Koppargården.


I väntan på lastbieln har de ställt allt som inte går att packa i kartonger ute på gårdsplanen.


Ett femtontal Lionsmedlemmar var samlade för att hjälpa till att lasta.


Efter att Landskrona Direkt lämnat eldsjälarna så dök lastbilen upp framåt lunchtid och stuveriarbetet kunde påbörjas. Foto: Lennart Halldin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser