Annons

Präktig solros i Glumslöv

Långa solrosor kommer att vara en programpunkt på Trädgårdsgillet som startar idag. Inte lång men däremot rekordmånga utslagna blommor på en stjälk har Hans Lehrecke i Glumslöv fått. Igår räknade han till hela 16 blommor eller outslagna knoppar på sin praktväxt.

I samband med presskonferensen för Trädgårdsgillet som startar idag pratades det om en solros i Tyskland som skulle ha uppmätt åtta meter.
De blir i allmänhet inte över 3-5 meter, säger väderoraklet Hans Lehrecke som i många år odlat solrosor i sin trädgård i Glumslöv.
– Solrosen innehåller upp  till 50% olja och är en nyttoväxt. Jag känner många som äter solrosfrön och bakar bröd på solrosfrön, säger han, och som den gamle lärare han är fortsätter undervisningen.
– Solrosen tillhör korgblomsläkten, alltså samma som prästkragen. Solrosfälten i Provence i södra Frankrike har varit omtyckta motiv för konstnärer som exempelvis van Gogh.

Annons
 

Men hur var det nu med solrosen i din trädgård?
– Jag har haft solrosor som varit 4-5 meter höga men det speciella  med årets solros är att den bär på 16 utslagna blommor och blomknoppar och är cirka 1.25 meter hög. Jag har kontaktat Botaniska trädgården i Lund och dom vidimerar att det är mycket ovanligt att hitta så många blommor på samma planta men om det är något slags rekord vågade de inte säga.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser