Annons

Dags för tunggung på Ven

Jubileumsåret i allmänhet och sommaren i synnerhet har i mångt och mycket gått i musikens tecken. På torsdag är det dags för nästa stora arrangemang då det ska dansas i baktakt inne på Ven. Det är dags för Ökända. Ett stort dragplåster är General Knas men frågan är om inte Kwaai är det hetaste namnet just nu.
– Jag bokade dom innan de fick en manager och det var tur. Hade jag väntat så hade prislappen varit en helt annan samt att vi skulle varit glada om de överhuvudtaget hade kunnat komma. De är fullt uppbokade idag, säger Alexander Redrin som är festivalgeneral för Ökända. 

Kwaai är det hittills största hiphoputbytet mellan Sverige och Sydafrika, och något av ett musikaliskt experiment. I december åkte några av de främsta artisterna inom hiphop och reggae i Sverige till Kapstaden och Johannesburg för att samarbeta med lokala rappare, sångare/sångerskor, musiker och producenter. Bland dessa återfanns bland andra Chords, Adam Tensta, Syster Sol, Cleo och Mofeta & Jerre.
Under resan knöts flera spännande kontakter vilket resulterade i många gemensamma spännande produktioner där olika språk och stilar möttes. Nere i Sydafrika lyckades projektet få med sig flera namnkunniga nationella artister som exempelvis Driemanskap, Kanyi, DJ Tha Cutt och Jack Parow.
Just nu eskalerar projektet i form av en avslutande turné där de sydafrikanska artisterna kommer till Sverige och Skandinavien för att uppträda tillsammans med de svenska artisterna och det välkända livebandet Spiderdogs som tidigare har spelat med namn som Promoe, Timbuktu, Petter, Tingsek, Looptroop. På fredag klockan 23.00 står dom på scenen inne på Ven.
– Utan att förringa någon så kommer detta att bli en av årets absoluta höjdpunkter, säger Alex Redrin och ser fram emot en välbesökt festival.
– Vi har redan nu slagit publikrekord genom förköp, så det bådar gott.

Annons
 

Att festivalen nu flyttat till fotbollsplanen vid Tycho Braheminnena är ingen nyhet. Nytt är dock att Gamlegård, som ligger ovanför Bäckviken kommer att vara campingplats och där kommer det också att dansas.
– De har allt där. Pool, bar, restaurang, beachvolleyboll och DJ:s som lirar. Och transportfrågan mellan Gamlegård och festivalområdet är också löst då det kommer att gå traktorsläp mellan platserna, informerar Alex Redrin.
– I år kör de ”Förfest i Klubb Ladan” på torsdag 23-02:30. Ingen mindre än världs DJ:n Jay Dizzle kommer och levererar house-musik och sätter klubbstämpeln på Ladan. Noterbart är att förfesten är utan inträde och öppen för alla.

För de som inte vill sova över på ön går det extra båtar hem klockan 01.00 såväl på natten mellan fredag och lördag som mellan lördag och söndag.
En annan nyhet är att man på Tycho Brahemuseets domäner kommer att ha en scen som kommer att fokusera på poesi i allmänhet och poetry slam i synnerhet.

Att tjäna pengar i massor är inget för arrangörerna. I stället kommer en del av pengarna som kommer in att gå till vård av barn.
– I år skapar vi ett Ökända Musik Café och allt vi säljer i caféet är till förmån för att skapa två spännande och underhållande kvällar i september för barnen på barnsjukhuset i Lund.

Ytterligare en nyhet är att man kommer att kunna flyga helikopter över ön.
– Det är något som kommer att bli en utmaning för mig personligen. Det är självklart att jag ska åka med en tur men jag är otroligt höjdrädd så vi får väl se hur kul jag tycker att det är, avslutar Alexander Redrin med ett snett leende.

Aktiviteter och musik kommer alltså att avlösa varandra inne på Ven under dagarna tre. Vem som spelar när och hur allt annat fungerar kring festivalen hittar du på festivalens hemsida. Adressen är www.okanda-musikfestival.se.


Kwaai, ett av de stora dragplåsterna på Ökända. Foto: Luke Daniels.


General Knas kommer också till Ven.

Läs även:

  • Klart med banden till Ökända
  • Ökända växer och flyttar
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser