Annons

Vikingaskepp gästade Ven

För inte så länge sedan gästades Landskrona av Ostindienfararen Götheborg och igår gled briggen Tre Kronor af Stockholm in i hamnen. Mindre känt är att det även varit spännande besök med fartyg på Ven i dagarna. Det är det danska vikingaskeppet Havhingsten fra Glendalough som legat i Kyrkbakens hamn på Ven under två nätter.
– Mycket trevligt inslag. Jag tog mig ner och fota i gårkväll när lugnet på hamnen lagt sig. Många samlades runt båten och tittade på denna ovanliga syn, säger Eva Pettersson.

Havshingsten är en rekonstruktion av ett av de fem vikingaskeppen som grävdes upp ut Roskilde fjord 1962. Skeppet, som är världens största rekonstruktion av ett vikingaskeppsfynd, är 30 meter långt och 3,8 meter brett.
– Vi glädjer oss mycket över att besöka Sverige så att vi kan visa upp vårt fina långskepp, säger Ivan Jakobsen från Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Annons
 

Långskeppen var vikingarnas viktigaste anfallsvapen och en effektiv krigsmaszkin som byggdes för att kunna ta sig fram över havet snabbt med trupper av vikingar. När dagens besättning på 55 man anlände till Ven var dock avsikterna fredliga.
– Vi kommer för att göra reklam för vårt vikingamuseum och att vi kommer just nu beror på att vindarna gör det möjligt, avslutar Ivan Jakobsen innan skeppet styrde kosan mot Köpenhamn.


Bilden är tagen klockan 05.30 på fredagsmorgonen då de 55 ”vikingarna” låg och sov innan det var dags att segla iväg till Köpenhamn.
Foto: Eva Pettersson

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser