Annons

Premiär för Citadelloppet

I samband med den just nu pågående Idrottsfesten, är det imorgon lördag premiär för ett stadslopp i Landskrona – Citadelloppet. Loppet är tänkt att återkomma varje år i början av augusti. För arrangemanget svarar Friskis&Svettis Landskrona och i nuläget är cirka 350 löpare anmälda och det förväntas komma in en hel del efteranmälningar.
Huvudansvarig för Citadelloppet är Jens Andersson vi passade på att ta honom på pulsen så här strax innan startskottet går.

Citadelloppet, hur fick ni idén till detta?
– Idén till loppet föddes i samband med att Friskis&Svettis ville uppmärksamma Landskrona Stads 600-års jubileum. Jag själv är väldigt intresserad av löpning och springer en hel del lopp. Det finns inget motionslopp i Landskrona stad på det sättet som motsvarigheten till Springtime i Helsingborg, Änglamilen i Ängelholm eller Malmömilen i Malmö. Det blir folkfester runt evenemanget och det blir en kul grej. Då tyckte vi på Friskis&Svettis att jubileumsåret var ett gyllene tillfälle att starta detta lopp.

Annons
 

Hur är intresset generellt för löpning i Landskrona?
– Intresset är ganska stort i Landskrona. Det blir mer och mer populärt att springa. Det är en väldigt enkel form av motionsträning. Bara att snöra på sig skorna och bege sig ut i princip.

Om man vill träna löpning i grupp i Landskrona, är det möjligt?
– Ja det går bra. Friskis&Svettis har löppass måndagar och torsdagar. Vi samlas ute i Lill-Olas vid omklädningsrummen kl. 19.

350 deltagare i Citadelloppet. Det luktar succé. Är det något ni tänker fortsätta med?
– Vi kommer göra detta till ett årligt återkommande evenamang av Friskis&Svettis. Detta är första året och det är en utmaning att få ut budskapet om loppet till både motionärer och företag. Förhoppningsvis går det ännu bättre när vi väl genomfört det första loppet. Jag är väldigt nöjd med deltagarantalet. Där är med både vuxna och barn. Det har hela tiden varit vår förhoppning att hela familjen ska kunna deltaga i samma lopp.

Finns det någon löpare i något av loppen man ska hålla lite extra koll på?
Jag tävlar själv för IS Göta i Helsingborg och där kommer ett par vassa löpare därifrån.

Var och när följer man loppet bäst?
Loppet går på en 2,5 km varvbana inne på Citadellet och utanför. Bland annat passerar loppet längs med kustlinjen vid Strandpaviljongen och koloniområdet på Citadellvägen.

Vilket lopp springer du själv och hur går det?
– Jag själv har sprungit i 2,5 år och kört allt från 10 km upp till maraton. Jag räknar mig själv som en ambitiös och hyfsat duktig motionär och har ett pers på milen på 39:20. En tid jag hoppas förbättra ytterligare i år. Min nästa tävlning blir Landskrona Halvmaraton den 25 augusti.

Citadelloppet avgörs på fem olika sträckor: två kortare distanser för barn, samt 2,5 km, 5 km och 10 km.
Starttider: 11.30 Lilla och Stora Citadelloppet 12.30 2,5 km och 5 km 12.35 10 km.

Mer info på www.citadelloppet.se/

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser