Annons

Tre Kronor i hamn

När världens största regatta för segelfartyg, Tall Ships Races, avslutades i Szczecin i helgen tog den svenska briggen Tre Kronor af Stockholm hem silvermedaljen i A-klassen för de största fartygen. Det var en tuff segling med tidvis hårda vindar och såväl fartyg som besättning fick visa vad de går för. Efter racet styrde briggen kosan mot Skåne och klockan 15.00 på torsdagen la hon till inne i Sockerbrukshamnen framför stadshuset i Landskrona.
– Jag var lite ängslig eftersom det var lite smalare än jag trott men det löste sig bra, sa kapten Allan Palmer efter att båten hälsats välkommen av kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg.

Det är med anledning av att Havets Dag ska firas på lördag och söndag som Tre Kronor besöker Landskrona och imorgon fredag är allmänheten välkommen att gå ombord på båten.
– Det här är allas båt och därför tar vi inte heller något inträde, säger Allan Palmer.

Annons
 

Men vill man följa med ut och segla så kostar det en slant. På lördag mellan 17-21 och på söndag mellan 9-12 kan man åka med en tur på Öresund.
– Vi kommer att gå ut och vårt mål är alltid att segla på riktigt. Vill man hjälpa till så får man gärna göra det. Men vi skickar inte upp vem som helst i masterna, säger kaptenen och ler.
– Men jag vill poängtera att det inte rör sig om någon fyllecharter.
Kaptenen tar med Landskrona Direkt på en rundtur på båten. Han berättar om hur hon färdigställdes på Skeppsholmen i Stockholm under åren 1997 till 2007.

Den 27 augusti 2005 döptes briggen av sin gudmor, Kronprinsessan Victoria, till Tre Kronor af Stockholm och sjösattes under vederbörlig pompa och ståt.
– Det ska föreställa en lastbåt från 1800-talets mitt men med undantag av att vi har tittat på miljöaspekten. Det är därför som det tillexempel inte luktar tjära på båten, säger Allan Palmer som själv varit med att rita riggen.
– Jag är ju ingen timmerman så jag var med om det andra istället. Riggen är kanske lite överdimensionerad men det klara vi av.

Att det ibland blir tuffa seglingar med Tre Kronor råder det ingen tvekan om.
– Exempelvis när vi körde Tall Ships Races så seglade vi rakt in i ett åskväder. Och vi gjorde det med vilje. Vi hade då två män uppe i masterna också och de kom inte ner förrän precis vid den första riktiga knallen Det är ganska tufft. Det var vågor på upp till fyra meter.
Något sådant var det inte idag och lär inte vara i helgen heller.
– Nej, det blir nog lugnt. Det gäller att hela tiden hålla koll på de olika väderstationerna men de är ibland motsägelsefulla och idag var ett sådant exempel.

Hela helgens program hittar du här.


Briggen Tre Kronor af Stockholm glider så sakta in i hamnen.


Många ville hälsa skeppet välkommen till Landskrona, någon seglare gjorde det på sitt eget lilla vis.


Allan Palmer visar stolt bucklorna som briggen tog hem i The Tall Ships Races.


Svenska Naturskyddsföreningens flagga vajar på bogspröt.


Landskrona Direkt bjöds tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg på en rundtur på segelfartyget.


Tre Kronor af Stockholm har extrabäddar att erbjuda till hugade segelentusiaster som vill följa med på en seglats. Nästa långtur går från Landskrona via Falsterbo till Oxelösund den 12 augusti och varar i fyra dagar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser