Annons

24 elever ska äta på 20 kvadratmeter

Allt medan flyttkartongerna packas upp på Nya Allvar Gullstrandgymnasiet och den efterlängtade skolstarten på den numera centrumnära gymnasieskolan står för dörren, oroar sig samtidigt personalen på el- och energiprogrammet, det industritekniska programmet samt bygg- och anläggningsprogrammet över skolmatsalssituationen för de elever som inte flyttar med till centrum. För samtidigt som moderna smartboards monteras på skolan i centrum så erbjuds eleverna i Norrestad att äta i ett klassrum.
– Hade jag inte vetat bättre skulle man tro att major Björklund har ett finger med i spelet, suckar en ur personalen tungt.

Kvar i programlokalerna på Idrottsvägen och Emaljgatan finns i dagsläget cirka 150 elever. Dessa ska utspisas i ett klassrum på 20 kvadratmeter som tidigare kunde hysa max 16 elever men som nu gjorts om till en matsal med plats för 24-25 elever.
– Det är de uppgifterna jag har. Detta är en provisorisk lösning, säger Thomas Lehrecke chef för teknik- och serviceförvaltningen som har huvudansvaret för kostverksamheten i Landskrona stad sedan Landskrona Direkt börjat ställa frågor om det omgjorda klassrummet.
– Dessa elever har inte gärna velat gå till bespisningen på Gullstrandsskolan. Vi har även under våren diskuterat att låta de äta på Pilängskolan men även det tycks vara för långt bort. Så man väljer hellre att äta en bulle i kafeterian. Det är inte bra, säger Thomas Lehrecke och menar att kommunen har ansvar att tillgodose 1/3- av dagsbehovet för eleverna och att det är därför man valt att flytta matsalen till eleverna.
– Som jag förstår det, så är detta ett önskemål som funnits i många år.

Annons
 

Frågan är då hur det ska fungera rent praktiskt.
– Hälften av eleverna befinner sig på praktik, varför det endast är 75 elever som ska utspisas. Sen är det ytterst sällan som alla elever väljer att äta i bespisningen. Det kommer att schemaläggas tre sittningar, förklarar Thomas Lehrecke.

Är det en bra lösning?

– Den är lämplig så tillsvida att  eleverna får äta i de egna lokalerna och att fler då förhoppningsvis tillgodogör sig en bättre kosthållning. Men lokalen i sig är för liten och det kommer inte att fungera med 24 elever ätandes samtidigt. Som jag sa tidigare så är lösningen provisorisk och det är vårt att ansvar att lösa detta. Kanske kan vi hitta ytterligare ett rum som kan fungera som bespisningslokal, funderar Thomas Lehrecke.

Några konkreta planer för det tidigare köket och matsalen på Gullstrandsskolan finns inte än.
– Vi får titta på hur vi kan tillgodogöra oss dessa lokaler. Klart är dock att köksutrustningen och dess maskiner kommer att placeras ut på övriga skolkök så att dessa ska kunna bli ännu effektivare, säger Thomas Lehrecke.

Från och med den 1 juli 2013 tillhör El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet Allvar Gullstrandgymnasiet. Bygg- och anläggningsprogrammet tillhör Selma Lagerlöfgymnasiet.  Samtidigt upphörde Enoch Thulingymnasiet som en egen skola. 

Läs mer: Rektorn hänvisar till lokaloptimering

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser