Annons

Workshops under fotofestivalen

Landskrona Fotofestival har en ambition att festivalen ska försöka gå på djupet och ta fotografi som konstform på allvar.
– Nu när intresset för fotografi ökar i Sverige är det viktigt att skapa kunskap och fördjupning kring mediet. Därför bjuder vi inte bara in till utställningar. Vi arrangerar även workshops och föredrag med några av de internationellt mest erkända i fotobranschen, säger Thomas H Johnsson, festivalens konstnärliga ledare med lite drygt två veckor kvar till invigningen.

– I dagens stora bildflöde är det viktigt att skapa kunskap om fotografiet som kommunikationsmedel. Lika viktigt anser jag det är att få in inblick i den fotografiska historien. Landskrona Fotofestival erbjuder workshops som kan ge dig den kunskapen, säger han och lyfter fram Casia Brombergs workshop som endast vänder sig till unga tjejer, och som kommer att belysa dagens bildideal.
– Sådana samtal är viktiga i en tid när vi överskölj av bilder med syfte att påverka oss som människor och individer.

Annons
 

– Ett annat exempel är Erik Vestman och Nils Petter Löfstedts workshop om fotografi i det offentliga rummet. Staden som sådan erbjuder enorma utställningsmöjligheter, det är bara du själv som sätter gränserna, Erik och Nils Petter är konstnärerna bakom det omtalade projektet ”The Pier”, där de byggde ett vardagsrum med parkettgolv och dörr med brevlåda under en pir i Malmö. Vem äger rätten till offentlig konstnärlig utsmyckning? Det är en annan intressant frågeställning, avslutar Thomas H Johnsson.

Landskrona Fotofestival pågår den 23 – 25 augusti.

Läs mer om festivalen på:
http://www.landskronafotofestival.se


Bosse Blomqvist är fotograf och expert på äldre fotografiska tekniker. Bosse kommer att hålla en sk demoworkshop i våtplåtteknik. Våtplåt är en fotografisk process som introducerades 1851 och som sedan var den regerande processen tills torrplåtarna kom på 1880-talet.

Metoden är speciell då plåten måste sensiteras precis innan fotografering och sedan framkallas direkt. I Workshopen ingår även historik över 1840-talets fotografi där man också visar exempel på daguerreotypier och calotypinegativ med åtföljande saltkopia. Foto: Bosse Blomqvist.

Erik Vestman och Nils Petter Löfstedt kommer under två dagar jobba på temat ”Staden som galleri” med en grupp fotografer som anmäler sig till deras workshop. Workshopen inleds med ett samtal kring deras olika arbeten som vi får ta del av genom fotografi och film. Erik och Nils Petter ger en inblick i de olika gatukonstprojekten och drivkrafterna och tankarna bakom. Bland annat från det mest omtalade projektet The Pier som resulterade i en film på SVT och en bok som nominerades till årets svenska fotobok. Målet med workshopen är att inspirera till att se möjligheterna med staden som en plats för egna uttryck. Foto: Nils Petter Löfstedt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser