Annons

BoIS är i vårt hjärta – Första repetitionen

Rickard Malmsten, presentation är i det närmaste överflödig, för denna från Sandbergen bördige jazzmusiker som tidigare i år komponerat och levererat 600-årsjubileumets officiella låt. Redan nu är han igång och repeterar låten som ska ge Landskrona BoIS en hymn att spela vid inmarschen då klubben fyller 100 år 2015.
– I går drog vi det första penselstrecket i vad som i slutändan förhoppningsvis ska bli en värdig hymn åt Landskrona BoIS. Det var första gången jag presenterade den för Dario och Annette Kumerle Lindwall och för ledningen i Black and White. Alla sa sig gilla låten, så nu går vi vidare med den. Det viktiga är att klacken gillar den. Om de inte skulle gjort det hade det inte varit lönt att fortsätta, säger Rickard Malmsten på besök i hemstaden.

Kosmopoliten som tillbringat 23 år utomlands vänder några gånger per år alltid hem till Landskrona och just nu är han på en av sina visiter. Igår kväll samlades ett par av supporterklubbens röststarkaste personer tillsammans med Rickard Malmsten hemma hos familjen Kumerle Lindwall på Östergatan för en första repetition av låten.
– Det gick bra. Vi sjöng genom texten en gång och nu ska Dario och hans band 50/50 påbörja arbetet med arrangemanget.

Annons
 

Genom åren har det gjorts en mängd låtar om och för Landskrona BoIS.
Inte minst har Rude BoIS på fem skivor levererat ett pärlband av covers med omskrivna texter som blivit klassisk svartvit poesi.

”Boys In Black & White” med Prebens Pågar får väl också räknas till en av låtarna som överlevt en längre period. De som varit med ett tag minns kassettbandet ”Kulan i luften” där alla allsvenska lag fick vars en låt till samma melodi.
Vi ska alla upp i topp, upp i seriens högsta topp, Landskrona BoIS, Landskrona BoIS…” nynnades det på under många glada år på 70-talet och antagligen en bit in på 80-talet.

2005 släpptes Johan Östbergs trallvänliga kamplåt ”Vi är svarta och vita” med bland annat Jonas Olsson och större delen av den dåvarande truppen i kören.

Minns ni när nuvarande karnevalsgeneralen Dennis Westerberg 2010 tillsammans med medlemmar ur Bloosblaster och Soulweeper skapade Karlslunds Orkester och gjorde rockabillylåten Upp till kamp?

Långt ifrån alla låtar har dock gått hem på Engelskaläktaren. Ifjol spelades en låt på IP gjord av en helsingborgare som fullkomligt fallit i glömska, tackolov.
Vid sökningar på Youtube och Google hittar vi ytterligare en handfull kompositioner som också dessa fallit i glömska.
Det är en tuff utmaning och en stor ära att få komponera en BoIS-låt. Såväl Black & White som kansliet på Idrottsvägen har gett sitt godkännande åt ”BoIS Är I Vårt Hjärta” och tagit den till sina hjärtan, så förhoppningsvis ska den kunna spelas inför alla matcher men även kunna fungera som en typ av allsångslåt i andra sammanhang, hoppas Rickard Malmsten.

– Redan nu går Black & Whitarna och nynnar på den och lär sig texten och förhoppningsvis hörs valda delar snart i klacken. Dario har påbörjat arbetet med att skapa ett stort arrangemang och kommunen kommer hjälpa oss med marknadsföring av låten, när vi kommit så långt.

Frågan är då om det ska dröja ända till 2015 innan det färdiga resultatet låter sig lyssnas på.
– Nejdå, så länge ska ingen behöva vänta.  Till BoIS 100-årsjubileum ska hela staden kunna sjunga med i den som en pampig hymn, hoppas kompositören som nu åter lämnar Landskrona för nya uppdrag och projekt.
– Det händer hela tiden nya grejor runt mig, säger han och skrattar hjärtligt.

– På onsdag ska jag iväg till Estland för att göra ett reseprogram för ett rederi. De hade sett mina personliga reseberättelser på Youtube och på den vägen är det. Sen väntar mina tre band i Stockholm på mig. Jag ska hålla en del föreläsningar i augusti dessutom. Jag har många projekt igång samtidigt, flera landar nästa år. Jo, förresten sen har jag och Jonas Stoltz på jubileumskontoret, som jag lärde känna i samband med Landskronalåten, spännade grejor på gång. Jag har alltid komponerat själv men nu ska vi börja skriva låtar tillsammans. Förhoppningsvis utmynnar det i en turné i Los Angeles tillsammans med två studiomusiker och där Ebbot Lundberg sjunger. Det blir inget Soundtrack of Our Lifes utan helt nya låtar, säger han och fortsätter.

– Jag skulle åkt på en turne i Hongkong i september men den har jag fått ställa in. Istället gör jag en tiodagars turné i Hongkong, Kina och Macao i december tillsammans med solotrumpetaren Anders Bergcrantz, säger Rickard Malmsten och hämtar luft, samtidigt som bläcket i pennan tar slut.
Tur var väl det för annars hade vi fått skriva en bok.
– Ja på tal om det så skriver jag just nu på en bok tillsammans med min pappa, Kitte. ”Ett liv i melodi”, kommer den att heta.


Rickard Malmsten gjorde Landskronas jubileumslåt, nu är han på gång att göra en ny låt åt BoIS.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser