Annons

Juli bjöd på fint sommarväder

Juli månad blev varmare än normalt med sitt snitt på 18.2 grader får vi veta när Hans Lehrecke summerar den gångna månadens väderläge vid hans privata väderstration i Glumslöv.
– Normalt har jag 16.9 grader i juli, säger han och minns tillbaka på somrar med såväl gula som gröna gräsmattor.
– Varmast hade vi 2006 med  ett snitt på +21 och 2010 +20 medan 1987 och 1993 bjöd på verklig svalka eller 14.9 respektive14.8 grader.

Fruntimren skvätte inga tårar i år. Då var det annorlunda 2007, som bjöd på 235 mm. medan 1994 nöjde sig med 0.25mm. Den tjugoåttonde blev varmast med 29.3 Bara en natt sjönk temperaturen under tio, nämligen den tolfte med 9 grader.
– Juli kännetecknas vanligtvis av lokala skurar och den tjugosjunde presenterade  månaden sig själv, då en god vän till mig strax öster om Helsingborg fick över 35 mm medan Glumslöv inte fick en droppe.

Annons
 

– Flera dygn i slutet  av månaden bjöd på över tjugo grader i snitt och vi var på vippen att uppleva en tropisk natt den tjugonionde.
Nederbörden blev sparsam och föll under de första två dagarna samt i slutet av månaden.
– Pluvius var givmildast den siste med 9.8 mm Totalt blev det alltså 16.4 mm mot normalt kring 60 mm. 2007 fick vi hela 235 mm.,  medan 1994 var snål i överkant med 0.25 mm.

Hur förhåller det sig med våra kära havsbad?
– Jag var själv nere och mätte härromdagen. Se bildbeviset! Det har legat konstant runt 22 grader i Ålabodarna vill jag påstå. Badmästare Abbe har kunnat glädja sig åt ovanligt många badgäster. Då bryggan varit dyr säger han inte nej till bidrag samtidigt som han hälsar gästerna  välkomna. Badmästaren gläds åt att vattnet återvänt så det åter går att dyka.

Hur är läget för modernäringen?
-I stort sett är läget gott men betor och fodervall törstar efter regn. Ärtskörden har börjat för ett bra tag sedan. Findus verkar i det närmaste ha glömt bort Landskronatrakten. Rapsskörden har precis börjat och de som inte plöjde upp i våras lär bli nöjda. Kornskörden kan kan börja medan vetet behöver ett par veckor till. Vetet och majsen verkar trivas med värmen.
– När det gäller våra kära gubbar, så blev skörden knappt  medelmåttlig. Trädgården har bjudit på fina bönor medan salladen krävt mycket bevattning.
För blomsterprakten har stockrosen stått. Den har tagit upp kampen  med akvileja och prästkrage som trädgårdens blomma medan caprifol och ros står för väldoften.och koltrasten står för musiken. Måtte den förlänga vårsången in i augusti.

Några märkligheter att minnas från den gångna månaden?
– De vanligtvis solsäkra städerna Lund och Kiruna hamnade första veckan i juli sist i solligan. Den sextonde rapporterades snö över 800 meter i bland annat Härjedalen. Den tjugosjunde fick en lantbrukare utanför Helsingborg mellan 35 och 40mm medan vi inte fick en droppe i Glumslöv. Juli kännetecknas också av de kraftiga åskskurarna vilket man. fick erfara i Jönköping och Göteborg.

På tal om åska så fick vi se några praktfulla blixtar och regnbågar under månadens sista dagar. Rent av en regnbåge som landade i ditt hus igår. Märkte du av den?
– Haha. Nej det gjorde jag inte. Det är lustigt med regnbågar att man aldrig får tag i dem.

Har du någonsin sett en dubbel regnbåge med en blixt i?
– Dubbla regnbågar har jag sett en del men aldrig med en blixt samtidigt. Det är ett ovanligt fenomen men sånt inträffar. I Halland har det i veckan synts flera tromber. I min barndom gick en tromb rakt över vårt hus i Borstahusen. Taket och trädgården förstördes men inte en ruta i huset skadades. Det är en historia jag får skriva ner någon gång.

Det låter spännande. Avlsutningsvis hur blir augusti?
– En fin juli följs ofta av en bra augusti  Den nya månaden ser ut att starta med sol och  värme. På lördag kan vi få  njuta av trettiogradig värme men det blir kortvarigt. På natten till söndag kommer det in en kallfront åtföljd av en temperatursänkning till 20-22 grader.  Än så länge är det osäkert hur det blir efter den femte men det verkar gå mot lite mera lågtrycksbetonat väder. Vi får hoppas, att vädermakterna slår två flugor i en smäll, det vill säga att både skördeabetare och badgäster blir nöjda, så vi får hoppas att de bångstyriga polackerna håller sig öster om oss. Låt fullmånen och kräftskivornas månar lysa upp de lite mörkare nätterna samt låt oss glädjas åt de läckerheter som trädgård och skog har att erbjuda, avslutar Hans Lehrecke och passar samtidigt på att önska alla läsare en fin augusti.


Gårdagskvällens regnbåge i Glumslöv såg ut att ta sin början eller slut i Hans Lehreckes hus.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser