Annons

En swing längs minnenas allé

Nyligen avgjordes Golfveckan, Sveriges största golfturnering med nästan 1300 tävlande på Landskrona GK. I nästa vecka spelas Annika Invitational Europe, med Annika Sörenstam på plats i Landskrona och redan till helgen avgörs Svenska hickorymästerskapet 2013.

Imorgon startar Svenska Hickorymästerskapet 2013 på Landskrona GK. Tävlingen arrangeras av Svenska golfhistoriska sällskapet och är öppen för svenska och internationella spelare som använder träskaftade klubbor av den typ som tillverkades före 1935.

Annons
 

Det är när mästerskapet spelas för 16:e gången, som Landskrona golfklubb står värd för tävlingen. Det är sannolikt den största hickorytävlingen i världen sett till antalet deltagare. Cirka 150 deltagare från Funäsdalsfjällen till Falsterbo deltar. Utöver detta gästas tävlingen av ett tiotal internationella spelare från Skottland, England, Frankrike och Tyskland.
– Det är med stor glädje som Landskrona golfklubb tar hand om värdskapet för årets tävling och att det just infaller i år då Landskrona firar sitt 600 års jubileum gör det ännu mer tilltalande för oss att skapa ett evenemang som välkomnar inte bara golfspelare utan även välkomnar landskronabor ut på banorna för att titta på hur golf spelades förr, säger Jonas Pernet i arrangörsstaben.

Under helgen kan man också passa på att besöka Sveriges Golfmuseum som är det enda i sitt slag i Sverige. Här finns både dåtida och nutida material som kan vara av intresse att ta del av.

Vid förra årets mästerskap, som spelades på Lunds akademiska golfklubb, vann den mångårige europatourspelaren, Magnus Persson Atlevi herrklassen, Monica Andersson damklassen och Tom Robertsson veteranklassen.

Magnus Persson Atlevi har sin golffostran från Landskrona och han får i år nöjet att spela en bana som ursprungligen designats av hans far golfbanearkitekten Åke Persson.
Herrklassen har ett mycket starkt startfält och bland de 94 deltagarna kan man förutspå att Magnus får stark konkurrens om segern av främst Per G Nyman från Växjö och Victor Lavin från Göteborg. Av hemmaspelarna är Anders Bergh det främsta hoppet.

Tävlingen får förutom klubborna som man spelar med en inramning som skapar en stämning av golfens barndom. Spelarna är i de allra flesta fall klädda i tidstypiska kläder till den tid när man spelade med träskaftade klubbor. Ett särskilt pris går till bäst klädda dam respektive herre. I klubbhuset ges äldre sportbilar företräde. En säckpipespelman framträder vid klubbhuset och på banan under lördagen. Golfhistorisk tipspromenad och försäljning är andra aktiviteter.

Att spela en hickorytävling är en lite annorlunda upplevelse än att delta i golftävlingar i allmänhet.
– Visst vill man spela bra och många hoppas kunna vinna tävlingen, men det avgörande är ändå inte tävlingsmomentet utan känslan av att gå in i historien och få en känsla för golfspelets ursprung. Det är en upplevelse som alla deltagare delar och det skapar en väldigt positiv och vänlig atmosfär i bollarna. Alla vet att redskapen inte är så enkla att hantera som dagens förlåtande utrustning och därför bryr man sig inte så mycket om missarna, utan gläds desto mer åt de slag som blir bra. Känslan av en ren träff med en träskaftad järnetta är ren och oförfalskad golflycka, avslutar Jonas Pernet och hälsar spelare och publik välkomna ut till Borstahusen i helgen.

Program för Svenska hickorymästerskapet

Fredagen den 2/8
Svenska golfmuseet visas av intendent Hasse Bergdahl från 18:00.
Golfhistoriskt samkväm i klubbhuset 19:00 till grillbuffé med bland annat berättelser av Georg Kittel ordförande i Svenska golfhistoriska sällskapet om hur golfen kom till Skåne och av presidenten i EAGHC Leif Einarsson om vad som driver en golfsamlare.

Lördagen den 3/9
Första dagens tävlingar med spel i klasserna herr, dam och veteraner. Herrarna spelar på Hildesborgsbanan och damer och veteraner på Erikstorpsbanan. Första start 07:30.
I klubbhusområdet är det marknad, lotterier, tipspromenad, säckpipespelman och uppvisning av äldre sportbilar.
På kvällen mästerskapsmiddag för spelare och funktionärer.

Söndagen den 4/8
Andra dagens spel för 70 bäst placerade herrar i mästerskapsklassen. Målgång för ledarbollarna cirka 16:15 till 16:45

Svenska hickorykannan spelas på Erikstorpsbanan. Detta är en tävling öppen för alla spelare och spelform är poängbogey.


Landskrona stads kultur- och fritidschef Göran Nyström, t.v är en stor entusiast av hickorygolf. Foto: Privat.


Det lär bli upp emot 30 grader varmt på lördag så svalaste räppleknyckarbyxorna rekommenderas. Foto: Privat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser