Annons

Landskronahem ser över sina rutiner för noteringar

Enligt styrelseledamoten Leif Thorsell (M) informerades Landskronahems styrelse om Västnytts granskning av bostadsbolagen och dess registrering av uppgifter på sina hyresgäster redan i februari i år. Trots att det först nu uppdagas och att det enligt granskningen förekommit 104 känsliga träffar hos Landskronahem ser Leif Thorsell detta inte som någon anmärkningsvärt eller allvarligt.
– Eftersom jag vet vilken typ av noteringar vi gör så ser jag det inte som allvarligt, säger han och tänker inte agera med anledning av det inträffade.
– Nej, styrelsen har fått en fullständig redogörelse av vår VD om vilken typ av noteringar vi för och varför och detta redan i februari.

VD för Landskronahem är Helena Fremle som på onsdagseftermiddag tog en liten paus i sin semester för att svara på Landskrona Direkts frågor.

Annons
 

Hur kommer det sig att ni registrerar era hyresgäster på det sätt som Västnytt uppger och där även Sydnytt presenterat flera anteckningar?
– Vi har rätt att göra noteringar om pågående ärenden som gäller störningar och betalningsanmärkningar. I dessa har det förekommit noteringar som inte borde funnits.

Vet hyresgästen om att ni gör dessa noteringarna?
– De flesta hyresgäster som blir berörda är medvetna om det.

104 känsliga träffar hittade Västnytt i ert register. Hur ser du på saken?
– Självklart skall det inte finnas något som strider mot PUL men de allra flesta har gjorts i uppsåt att hjälpa hyresgästerna.

2010 antog SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, bransch- och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag) riktlinjer för att undvika den här typen av registreringar, varför efterlever ni inte dessa?
– Vi har försökt att följa dessa riktlinjer och de flesta anmärkningar är äldre och borde rensats ut långt tidigare.

Kommer ni att fortsätta registrera känsliga uppgifter om era hyresgäster, eller kommer ni att vidta åtgärder efter Västnytts granskning?
– Vid pågående ärenden som berör betalningsanmärkningar alternativt störningsärenden kommer vi att göra adekvata noteringar, dock inget som kan strida mot PUL.  Vi har redan påbörjat en rensning i systemet av gamla noteringar och inaktuella/ avflyttade hyresgäster. Vi kommer också att gå igenom regler/ rutiner för noteringar för känsliga ärenden efter semestern, då all personal är på plats.

Läs mer:
Landskronahem kollar dig

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser