Annons

Landskronahem kollar dig

En granskning som SVT:s Göteborgsredaktion på Västnytt gjort visar att flera bostadsbolag i landet registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Detta trots att det kan vara olagligt.
Hos Landskronahem fick Västnytts reporter hela 104 känsliga träffar som kan strida mot personuppgiftslagen PUL.

– Det ska bara vara adekvata fakta som registreras och flera av de här exemplen är absolut inte adekvata för behandlingen av personuppgifter, säger Susanna Skogsberg Hyresgästföreningens förbundsjurist, till SVT:s Västnytt och är skeptisk till hur bolagen sköter sina register.

Annons
 

Landskrona Direkt har under förmiddagen sökt Landskronahems VD Helena Fremle för en kommentar men hon håller semester, istället lyckades vi komma i kontakt med bolagets styrelseordförande, Torkild Strandberg (FP).

Kände du till att Landskronahem förde denna typ av registrering?
– Styrelsen har informerats om detta i samband med Västnytts granskning. Jag kände till att det fördes noteringar men inte i detalj vad som skrevs. Noteringar får ju föras men inte av känslig karaktär.

Hur allvarligt ser du på att Västnytt fick hela 104 känsliga träffar i Landskronahems register?
– Det är inte bra att detta skett. Man måste dock komma ihåg att noteringarna kan handla om olika anledningar till anstånd med att betala hyran, till exempel sjukdom. Sådana noteringar har gjorts i tron om att det är till hjälp för hyresgästen för att förhindra ytterligare juridiska åtgärder som kan leda till uppsägning. Det förekommer även noteringar om  störningsärenden. Samtliga noteringar sedan systemet infördes i början på 2000-talet har granskats! Man måste se antalet träffar, 104 st, mot bakgrund av att detta och att det handlar om väldigt många år.

Kommer du att agera med anledning av det inträffade?
– Bolaget har redan initierat en rensning i systemet av gamla noteringar och inaktuella/avflyttade kunder. Man kommer också efter semestern gå igenom regler för noteringar med tanke på känslig och olämplig information. De regler som finns ska Landskronahem naturligtvis följa!

Läs mer om avslöjandet på Sydnytts hemsida.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/hyresvarden-ser-dig

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser