Annons

Gripenholm låter upplevelserna bestämma

Det råder intensiva veckor i Borstahusen och det finns mer än bad, segling, golf och festligheter som lockar. Borstahusens Konstförening arrangerar i år hela sju utställningar i Pumphusets konsthall och just nu visas verk av en av landets stora moderna klassiker, stockholmaren Ulf Gripenholm.
Utan att på något vis förringa övriga utställare så är detta en av årets höjdpunkt där vi dessutom har äran att visa ett aldrig tidigare visat verk, sa föreningens ordförande Lennarth Cronsell i samband med vernissagen tidigare i somras. Tavlan han syftar på, den 2×3 meter stora ”Första dansen” hade en grön prick redan vid invigningen vilket indikerade att verket var reserverat. Med tanke på prisbilden, en miljon plus några hundratusen, så håller styrelseledamöterna i konstföreningen tummarna för en affär. Försäljningsprovisionen skulle garanterar verksamheten och hyran ett bra tag framöver. Den gröna pricken är borta men blev tyvärr inte röd (ännu) men flera andra verk har sålts och föreningens stora sommarsatsning måste klassas som utmärkt.

Ulf Gripenholm är en sparsmakad konstnär vars produktion och utställningar är därefter. Bara den stora tempera/oljemålningen ”Första dansen” har han målat på under tio år parallellt med en tavla som han ansåg färdig häromåret som fick namnet  ”Sista dansen”.

Annons
 

Att han skulle bli konstnär var ingen pojkdröm precis.
Jag ville bli läkare eller brandman. Skolbetygen gjorde att jag inte blev läkare och fysiken gjorde att jag inte blev brandman. Jag hade målat sedan sjuårsåldern och hade utställningar i mitt rum, där mina föräldrars bekanta blev tvungna att köpa mina verk. De dyra tavlorna kostade två kronor. Sen ville mina föräldrar att jag skulle gå en kockutbildning i Paris för att lära mig det franska köket. Jag läste i Stockholm för att bli skeppskock men jag fick sparken. Sen har det rullat  på, säger Ulf Gripenholm stillsamt och med en ständig underton av humor.
Musiken och jazzen ligger honom varmt om hjärtat, fanns då inte musiker med i framtidsplanerna?
– Nej.

Vad vill du förmedla med ditt konstnärskap?
– Vad ska jag svara på det. När jag går på en utställning med måleri som jag tycker är bra, då får jag lust och gå hem…och måla! Kan mitt måleri ge en lust, kan ju det vara något att förmedla, kanske.

Ulf Gripenholm är inte mannen som högt och brett breder ut sig om sin egen utveckling och förträfflighet utan överlämnar hellre åt andra att göra detta.
– Han låter upplevelserna bestämma, och de kan ha de mest skiftande ursprung – han bestämmer inte,  har akademiledamoten och konstkritikern Ulf Linde en gång uttryckt saken om Gripenholms måleri.

Inte heller att hans tavlor kan ta uppåt tio år att färdigställa är något han kan påverka.
– Det bara blir så, säger han och ler.
– Tålamod har jag nog, funderar han och förklarar när han vet att ett verk trots allt är färdigt.
– Det är när det känns tillgjort och ansträngt att lägga till något mer.

Inspiration finner han i det vardagliga.
– Det kan vara i en fläck men likväl i en dålig tidningsbild. Det kan finnas något i detta som jag trots allt uppskattar.

Uppenbart är det som konstkritiker Linde sagt, ”att han blir nöjd först när målningen överträffar hans förväntningar” och att gå runt och prata om sina verk finner han inte speciellt motiverat.
– Man ska inte prata om tavlor, man ska titta på dem, poängterar Ulf Gripenholm.

Så sant. Har du ännu inte gjort det så har du  fram till den 11 augusti på dig att just titta på Ulf Gripenholms medryckande och lustfyllda värld.


Det är tavlorna som ska tala anser Ulf Gripenholm, målaren, grafikern och tecknaren som är utbildad vid Konstfack och Konsthögskolan och med flera offentliga utsmyckningar bakom sig.  Han finns representerad på bland annat Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum och British Museum.
– Det är uttrycket, inte utseendet i ansiktet, jag är ute efter, sa han till Landskrona Direkt och vi knäppte ytterligare ett kort.


Även en gråmulen dag kan ett besök i Borstahusen vara på sin plats. Inte minst Pumphusets konsthall och Ulf Gripenholms utställning lockar till besök.

”Ulf Gripenholm har aldrig försökt vara ”aktuell”, han har insett att det inte är mödan värt. Han skulle för övrigt inte kunna det; idealen har i regel hunnit växla innan han blivit färdig med en målning” Ulf Linde.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser