Annons

Film om glasformgivarna

Veckans onsdagsprogram i konsthallen är denna vecka en filmvisning av den timmes långa ”Glasformgivarna och brukspatronen” (58 min).

Brukspatronen Erik Rosén var under 30 år VD för Kosta Boda, engagerade starka formgivare och tog det svenska glaset ut i världen.

Annons
 

Filmen är ett tidsdokument över en kreativ tid inom glasformgivningen i det småländska glasriket. Erik Rosén var under 30 år VD för Kosta/Boda och han började tidigt knyta unga formgivare till bruken. Många skulle med tiden bli mycket välkända. Erik Höglund, Bertil Vallien, ,Ulrica Hydman-Vallien, Monica Backström, Kjell Engman, Göran Wärff, Anna Ehrner, Rolf Sinnemark, Signe Persson-Melin, Erika Lagerbielke med flera tillhör samtliga eliten inom svensk glasdesign. Efter några svåra år övertog företagsledaren Torsten Jansson verksamheten och lyckades vända den neråtgående trenden. Den internationella satsningen på konstglas har blivit mycket lyckosam.  En film av Christian Falk 2006.

Onsdagsprogrammet i Landskrona konsthall den 31 juli startar kl 18.30.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser