Annons

Blandade recensioner för Bara en berglärka

I lördags var det premiär för Öresundsteaters stora musikteaterföreställning ”Bara en berglärka” i ett stort evenemangstält på Landskrona Citadell. Idag ger Skånes tre stora dagstidningar föreställningen blandade recensioner.

Kantrar trots brännande ämne, är rubriken i Sydvenskan där Malena Forsare skriver att ämnet i sig är brännande
– Men ”Bara en berglärka” är ett teaterprojekt för proffs och amatörer som tyvärr kantrar i vågskvalpet av tvetydiga konstnärliga val, skriver hon och avslutningen är antagligen att jämföra med en trea på en femgradig skala:
Det räcker inte att rockbandet på scenen lirar järnet, att frontfigurerna Miriam Forsberg och Åsa Widéen har en mörk friktion i både sång och fysisk gestaltning som gör att historien läcker in på scengolvet. ”Bara en berglärka” försvinner likt en fågel ut i sommarnatten.

Annons
 

När idédrama blir folkligt, är rubriken på kultursidorna i Landskrona Posten där recensenten Björn Gunnarsson ser en föreställning med höga ambitioner, men som inte når riktigt ända fram och där ensemblen har en svår uppgift att hålla samman alla trådar.

Om kvinnor på botten, skriver Skånska Dagbladets recensent Clemens Altgård som än om tanken inte är dum, inte är över sig förtjust i att behöva gå från Kasernplan till spelplatsen i tältet inne i lummigt gröna och sköna bastion Landskrona.
– Tyvärr blir transportsträckan lite väl lång innan all publik är på plats och spelet kan börja på allvar, anser han som annars hittar flera glädjeämnen i samspelet mellan proffs och amatörer och de kollektiva dansnumren som leder hans tankar till ”proggteaterns glansdagar”.
Bara en berglärka är en föreställning med stor stilmässig bredd och en imponerande kollektiv arbetsinsats som gör att den håller hela vägen utan att bli för spretig, skriver han och ger föreställningen omdömet ”…en både hör- och sevärd musikal, därtill  med ett engagerande innehåll.”

”Bara en berglärka” var en av jubileumskommitténs första stora satsningar som tillkännagavs, då den fria teatergruppen erhöll en miljon kronor ur stadens jubileumskassa. Därefter har Region Skåne (150 000), Länsstyrelsen (160 000) Statens kulturråd (100 000)  och även Landskronahem stöttat upp med sponsring.

Pjäsen som är platsspecifik utspelar sig 1925 och  åskådarna får  lära känna den intagna Linnea och de andra ”undermåliga lycksökerskorna”  på statens tvångsarbetsanstalt på Landskrona citadell, dömda för lösdriveri och prostitution, och som ansågs tillhöra samhällets bottenskikt.  Anstaltsdirektören Otto Åkerman tycker om att klassificera och sortera, inte bara de intagna utan är också en hängiven skalbaggssamlare. 
Hans fru, Hedvig, vill fostra de intagna och denna sommar driver hon ett musikprojekt på anstalten.

Läs recensionerna

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser